Nouă, românilor, nu ne place să ne gândim la ce este mai rău, însă din nefericire există șanse reale ca ceva neaşteptat să ni se poată întâmpla, iar acest lucru să ne poată afecta situația financiară. Pe lângă acest fapt este posibil ca unele situaţii urgente să necesite alocarea unei sume de bani la care nu ai acces în momentul respectiv.
Pierderea locului de muncă, problemele de sănătate sau un accident ne pot afecta în multe feluri, însă pot avea şi un impact semnificativ asupra banilor pe care îi câștigăm şi a celor pe care îi avem disponibili.

Nu este vorba doar de propria persoană care ar putea fi afectată de o pierdere bruscă de venit. Două treimi din adulții din România au un membru al familiei care depinde de salariul lor, cum ar fi copii, un soț sau chiar un părinte.

De altfel, trebuie să luăm în calcul şi să ne gândim la soluţii care ar veni in rezolvarea problemelor pentru ca atunci când ne regăsim într-o situaţie de criză să ne asigurăm că familia noastră este în siguranţă şi că nu are de suferit..
Deci cum ne putem proteja stilul de viaţă şi persoanele care depind de noi?

Economiile
Aşa cum apelăm la metode de economisire pentru vacanţe sau achiziţionarea unui bun este o idee bună să punem de o parte o mică sumă de bani pe lună şi pentru situaţii de urgenţă. Este foarte adevărat că nu este uşor să economiseşti pentru că întotdeauna găsim o întrebuinţare pentru fiecare sumă de bani. Ca şi modalităţi de economisire am putea să ne deschidem un cont de economii deoarece câştigam şi dobânda oferită de bănci şi odata ce banii sunt depuşi în cont ne este mai greu să îi cheltuim.
Achitarea datoriilor
Rambursarea împrumuturilor la timp sau chiar înainte de scadenţă este un aspect foarte important pe care trebuie să îl luăm în calcul. În primul rând pentru că evităm plata de dobânzilor penalizatoare, ceea ce înseamnă costuri mai mari (bani pe care i-am putea economisi pentru situaţii urgente), şi în al doilea rând, achitarea creditelor îţi oferă o anumită independenţă, libertate financiară. Dacă apare un eveniment neprevăzut, va trebui să plătim în continuare acele rate, deci este bine să le ţinem sub control cât de bine putem.
Asigurarea de viaţă şi protecţie a venitului
Achiziţionarea unei asigurări este o soluţie potrivită pentru prevenirea situaţiilor de criză, mai ales în cazul în care avem un credit ipotecar. Astfel, ai garanţia că în contextul pierderii locului de muncă sau a incapacităţii de muncă asiguratorul îţi va plăti ratele, scăpând de această povară.
Creditele rapide
În România împrumutul rapid este un concept relativ nou, însă, în ultimii doi ani au aparut din ce în ce mai mulţi jucători puternici, unii dintre ei cu oferte competitive.
Cum funcţionează creditele rapide şi cum te pot ele ajuta într-o situaţie neprevăzută?
Atunci când ai nevoie urgentă de bani şi nu ai la cine apela, poţi să soliciţi online un împrumut rapid. Avantajul oferit de aceste credite este că procesul aprobare şi banii îi poţi primi în aceeaşi zi. Ce este şi mai interesant? Imprumuturile sunt pe perioade scurte de timp, astfel că îţi poţi recăpăta siguranţa financiară destul de repede.
Ei bine.. Niciodata nu putem şti ce ne rezervă viitorul și este important să luăm considerare riscurile și să fim pregătiți în cazul în care lucrurile nu merg aşa cum ne-am plănuit.