Atunci cand vine vorba despre bugetul personal, chibzuinta nu este nici pe departe cheia tuturor succeselor. Oricat am fi de atenti cu propriile cheltuieli, uneori pare imposibil sa ne cumpatam indeajuns de bine incat sa ne putem pune destui bani deoparte. Iar in cazul incare, ipotetic vorbind, am reusi acest lucru, nu putem sa nu ne intrebam: ce e de facut in continuare?

Chiar daca uneori este extrem de important sa avem ceva bani pusi la ciorap sau la saltea (dupa gustul fiecaruia), lipsa economiilor nu se afla in topul celor mai mari greseli in ceea ce priveste bugetul personal. Din contra. Foarte multi specialisti considera economisirea exagerata ca fiind principalul dusman pe care il are bugetul personal in randul populatiei din tarile occidentale si nu numai. Dar haide sa le luam pe rand, in ordine descrescatoare.

bugetul personal

3. Investitii nejustificate

Atat in afaceri, cat si in ceea ce priveste bugetul personal, exista o regula pe care toata lumea o cunoaste sau ar trebui sa o cunoasca: nu poti sa faci bani fara sa faci investitii! Aceste investitii pot fi: in bani, in timp sau in orice alt tip de resursa de care dispunem.

Totusi, chiar daca suntem constienti de aceasta regula, deseori investim in lucruri care nu au cum sa se intoarca in castiguri. Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa ne dam seama inca de la inceput care va fi castigul minim pe care ni-l va aduce o anumita investitie.

bugetul personal

2. Indatorarea excesiva

Desi nu toti ne nastem cu resursele financiare de care avem nevoie pentru a porni o afacere, acest lucru nu inseamna este ca este imposibil sa reusim. Spre exemplu, cu un plan de afaceri eficient si cu un credit bancar sau nebancar ne putem pune pe picioare o afacere profitabila care sa ne acopere in scurt timp investitia.

Fiindca pare atat de simplu insa, foarte multi se indatoreaza mai mult decat pot returna si sfarsesc prin a-si da peste cap bugetul personal. Coroborata cu o investitie nejustificata, aceasta greseala devine extrem de grava si se transforma intr-o adevarata problema.

bugetul personal

1. Economisirea exagerata

Nimeni nu spune ca nu este bine sa economisesti bani pentru a-ti asigura un anumit confort financiar. Cu toate acestea, economisirea dusa la extrem poate fi un adevarat blestem pentru cei care cad in aceasta capcana. Pe langa faptul ca iti blocheaza banii de care te-ai putea folosi pentru a-i investi in ceva care sa-ti aduca profit, economisirea tuturor banilor castigati dupa ce ti-ai asigurat supravietuirea risca sa te faca nefericit. Ba mai mult decat atat, daca toti oamenii si-ar limita cheltuielile doar la traiul de zi cu zi si nimeni n-ar mai investi in afaceri sau chiar distractii, tot sistemul financiar global s-ar prabusi intr-o secunda.

bugetul personal

Acestea sunt principalele 3 greseli pe care le putem face atunci cand vine vorba despre bugetul nostru personal si nu numai. Pentru a le putea, cel mai indicat ar fi sa invatam din greselile altora si sa ne educam cat mai corect din punct de vedere financiar.