Creditul poate fi definit ca fiind relatia dintre persoana care acorda un imprumut si persoana care ia un imprumut. Creditul reprezinta o suma de bani care trebuie rambursata intr-un timp specificat, impreuna cu o dobanda stabilita inainte de a face imprumutul. Tipurile de credit difera in functie de nevoile fiecarei persoane si se impart dupa cum urmeaza:

Creditul de consum

Sunt destinate persoanelor fizice a caror principala sursa de venit o reprezinta salariul. Cele mai intalnite credite de consum sunt: creditul pentru nevoi personale, creditul auto, creditul pentru studii sau pentru efectuarea unor tratamente medicale.

Creditul imobiliar/ipotecar

Alt tip de imprumut oferit de banci este creditul imobiliar sau ipotecar. Acestea sunt folosite de obicei pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, modernizarea sau extinderea unui imobil, cumpararea de terenuri sau refinantarea unor credite asemanatoare. Acest tip de credit este acordat pe termen lung, de aceea trebuie sa fii atent la moneda in care o sa te imprumuti, LEI, EUR sau USD. Fluctuatiile cursurilor de schimb pot provoca cresteri sau scaderi semnificative ale ratelor lunare.

credit

Cardul de credit

Prin intermediul lui detinatorul dispune de fondurile bancii emitente. Cu ajutorul cardului poti face plati sau retrageri de numerar in limita unui plafon stabilit impreuna cu banca. Acest produs bancar este unul dintre cele mai folosite si la moda servicii oferite de banci. El mai este numit si card de cumparaturi si este alimentat de catre creditor, respectiv banca.

credit

Creditul nebancar

Este un concept nou de credit acordat de institutii financiare nabancare. Elementul diferentiator este ca nu necesita foarte multe documente. Actele de care ai nevoie difera de la companie la companie. Acestea pot fi: copie a buletinului, extras de cont sau cont bancar. Creditul nebancar este o solutie rapida si eficienta, dar inainte trebuie sa te informezi cum sa soliciti responsabil un credit rapid.

Creditul specializat

Este un produs oferit de banci persoanelor fizice si juridice ce activeaza intr-un anumit domeniu (notari, medici, studenti, etc.) Institutiile care ofera astfel de imprumuturi pot fi si ele specializate. Printre ele se numara: bancile ipotecare, bancile agricole sau bancile mutuale de economii.

credit
Credite pentru persoane juridice

Sunt destinate companiilor sau persoanelor fizice autorizate si pot avea ca destinatie capitalul de lucru, investitii, sau acoperirea altor nevoi financiare. Acestea pot fi acordate cu diverse tipuri de garantii. Creditele rambursabile in rate lunare sunt cel mai des intalnite in finantarea investitiilor. Unele banci solicita un plan de investitii pentru acordarea creditelor de investitii de anvergura mare. Majoritatea bancilor cer un raport propriu din partea clientului, fiind o conditie a finantarii.
Cand ai nevoie de bani si singura solutie este solicitarea unui credit, gandeste-te la suma de care ai nevoie, cum urmeaza sa ii folosesti si daca iti permiti sa rambursezi rata lunara creditorului.