Orice familie, pentru a avea un trai decent are nevoie de un buget de familie bine pus la punct. Indiferent de situatia financiara a fiecarei familii in parte, un plan de cheltuieli este absolut necesar nu doar pentru siguranta zilei de maine, cat si pentru siguranta copiilor din punct de vedere al dezvoltarii lor.

Un lucru este insa cert – un buget de familie bine pus la punct ajuta familia sa nu aiba probleme din punct de vedere financiar.

Primul pas in crearea bugetului tine de planificarea lui. La planificarea bugetului trebuie sa participe intreaga familie, inclusiv copiii. Intreaga familie trebuie sa stabileasca pe ce anume se duc banii in fiecare luna. In etapa de planificare a bugetului, noteaza care sunt nevoile familiei in fiecare luna. Ia in calcul si o rubrica destinata cheltuielilor neprevazute. Tine cont de parearea fiecarui membru al familiei, de nevoile pe care le are fiecare membru in parte.

Urmatorul pas e reprezentat de calcularea bugetului. Pentru un buget de familie cat mai mare, pot fi luate in calcul si alocatiile copiilor, dar si banii castigati de copiii minori care vor sa isi ia mici job-uri pe timp de vara. Nu ne referim aici la faptul ca trebuie sa platesti apa sau curentul electric din banii proveniti din astfel de surse, dar copiii trebuie invatati de mici sa fie responsabili si sa cheltuie chibzuit banii. In etapa de calculare a bugetului, noteaza toate sursele de venit si organizeaza-ti totul in asa fel incat sa vezi clar pe ce anume trebuie sa dai banii in fiecare luna. Unele cheltuieli sunt fixe, altele nu, fapt pentru care mereu e nevoie de o suma de bani suplimentara.

Ultima etapa face referire la analiza bugetului. Trebuie analizat bine bugetul, trebuie sa faci calcule cat mai precise. In cazul in care cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, trebuie sa gasesti o modalitate prin care sa reduci din cheltuieli pentru a-ti echilibra finantele personale si ale familiei. Elimina cheltuielile care nu sunt absolut necesare. Nu trebuie sa mergi sa mananci in oras de doua ori pe saptamana sau sa mergi la film in fiecare week-end. Poti face acest lucru, dar atunci cand iti permiti. Daca in urma analizei bugetului cheltuielile sunt mai mari decat venitul, in mod clar trebuie sa treceti la economii pentru a nu avea probleme. La urma urmei, e mai importanta apa si energia electrica decat iesirile in oras in fiecare seara. De asemenea, este important sa te gandesti si la alte modalitati prin care poti economisi (nu cumpara mancare mai multa decat e necesara, plateste mai mult cash decat cu cardul, cauta oportunitati noi de afaceri etc.).

Nu trebuie sa te intristezi daca atunci cand te ocupi de bugetul familiei observi ca nu ai suficienti bani. Cu un management al banilor eficient te poti bucura de un buget de familie suficient. Ai nevoie doar de un plan bun si de o implementare corecta!