Educatia financiara nu este obligatorie in scoli, motiv pentru care majoritatea persoanelor, in special copiii cunosc foarte putine informatii cand vine vorba de bani si cum ar trebui folositi corect. De aceea am venit cu o serie de sfaturi financiare care sa ajute tinerii sa isi administreze corect finantele personale.

Invata sa fii cumpatat

Daca esti norocos, parintii te-au invatat asta cand erai mic. Daca nu, va trebui sa inveti singur care sunt prioritatile tale si pe ce ar trebui sa dai banii. Sa iei un credit pana la salariu pentru a merge la cumparaturi in weekend sau pentru a-ti plati facturile restante? Facand decizii corecte o sa inveti ca este mai bine sa astepti momentul potrivit pentru a te rasplati. Pentru a-ti fi mai usor sa iti folosesti corect finantele personale creeaza-ti un cont in care sa depui banii pe care ii castigi lunar. Astfel vei fi mai putin tentat sa ii cheltui pe lucruri de care nu ai nevoie.

sfaturi-financiare

Ai grija de bugetul tau de unul singur

Dupa ce iti vei castiga banii de unul singur multi oameni isi vor dori sa ii administreze pentru tine. Unele companii si banci iti vor cere comisioane foarte mari pentru administrare. In loc sa te bazezi pe sfaturile altora, invata sa faci acelasi lucru. Citeste cateva carti de baza despre finante personale. Odata ce ai invatat notiunile de baza nimeni nu te va mai putea pacali. Cand o sa inveti cum sa folosesti banii, o sa simti intr-adevar ca iti vin in ajutor.

Fii atent la cheltuielile pe care le faci

E foarte important sa te asiguri ca cheltuielile tale nu depasesc veniturile pe care le incasezi lunar. Cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa iti creezi un buget personal. In el iti vei nota toate sursele de venit si cheltuielile. Astfel o sa realizezi care sunt cheltuielile pe care nu ar trebui sa le faci si obiceriurile care te pot sabota financiar.

sfaturi-financiare

Pune bani de-o parte pentru tine

Indiferent de cat de mult trebuie sa platesti pentru taxele de scolarizare, pentru cardul de credit sau cat de mic este salariul tau, e important si intelept sa economisesti. Nu conteaza cati bani pui de-o parte, important e sa ai o suma pentru urgente care pot aparea oricand. Nu iti economisi banii sub saltea sau in pusculita. Apeleaza la un depozit bancar sau la alte forme sigure de economisire.

Economiseste pentru lucruri cu adevarat importante

Sa nu te gandesti ca ar trebui sa economisesti mai tarziu. Asigura-ti sanatatea, pensia si banii economisiti. Asigurarea de viata si de sanatate sunt foarte importante si ar trebui sa te gandesti sa incepi sa platesti pentru ele. Pensia privata, de asemenea, iti va da singuranta ca peste ani vei avea bani cu care sa te intretii. Inainte de a te hotari ce tip de asigurare vrei sa iti faci, afla mai multe despre asigurarea de viata si ce iti ofera ea.

Sfaturile de mai sus sunt menite sa te ajute sa iti administrezi finantele personale si sa inveti cum sa iei decizii intelepte. Tu ce sfaturi crezi ca ar mai fi potrivite pentru tineri?