Ca în fiecare an, sfârșitul lunii noiembrie este momentul în care începe avalanșa reducerilor de Black Friday. Speram ca ti-ai facut bugetul de cumparaturi. Dacă în tot restul anului nu ți-ai cumpărat prea multe lucruri probabil ai așteptat acest moment în care să poți profita de cele mai mari reduceri la produsele pe care ți le dorești. Practic, de Black Friday toată lumea are de câștigat: magazinele își epuizează stocurile pentru a face loc produselor noi, iar clienții își cumpără produsele mult visate la prețuri mai mici decât în restul anului.

Totuși, fără o strategie corectă si un buget de cumpărături, vei cheltui mai mulți bani decât îți dorești pe lucruri de care nu ai atât de multă nevoie. Urmează pașii de mai jos și vei descoperi pe pielea ta ce înseamnă un plan de cumpărături bine pus la punct și cât de mult te ajută să economiești:

Fă-ți o listă de produse prioritare împreună cu prețurile lor 

Înainte de a comanda orice, nu uita să treci pe o listă principalele lucruri de care ai nevoie, în ordine descrescătoare, dar nu din punct de vedere al prețurilor, ci din punct de vedere al importanței. Pentru fiecare produs în parte, găsește cel puțin trei variante de furnizori/prețuri pentru care să pui în balanță avantaje și dezavantaje. După ce te decizi care sunt cele mai importante lucruri de care ai nevoie și găsești prețul cel mai bun al acestora, poți fi sigur că ești pe cale să-ți cheltuiești banii cap.

Ține cont de raportul calitate/preț, dar axează-te pe calitate

Chiar dacă există foarte multe produse de calitate care vor avea un preț redus de Black Friday, trebuie să fii conștient de faptul că produsele de calitate inferioară pot avea reduceri și mai mari. Încearcă să alegi doar produsele care-ți vor diminua șansele de a ajunge cu ele în service la scurt timp după momentul achiziției.

Fă-ți un buget maxim și depășește-l numai în cazuri excepționale

Este greu să reziști tentației de a cumpăra cât mai mult atunci când ești pus în fața unor reduceri colosale. Încearcă totuși să rămâi cu picioarele pe pământ și să-ți faci dinainte un buget maxim pe care ești dispus să-l cheltuiești. Desigur, este foarte probabil ca din lista priorităților să fi omis anumite lucruri de care îți vei aminti abia când le vei căuta pe celelalte. În aceste situații va trebui să evaluezi rapid și corect gradul de importanță al acestui produs, iar abia după să-l treci pe lista suplimentară cu un buget separat.