Marea Britanie a fost catalogata, in urma unor studii, drept cea mai buna tara din Europa in materie de oportunitati de angajare, fiind urmata in clasament de tari precum Estonia, Norvegia, Austria si Germania.

Aceste tari au cele mai mici niveluri de someri in randul tinerilor din Europa, oferind o gama variata de domenii de activitate in care acestia isi pot gasi locuri de munca. Studiul s-a concentrat pe 8 indicatori din 17 tari, printre indicatori fiind si nivelul de dezirabilitate a muncii si rata somajului, care au crescut considerabil odata cu criza financiara.

In total contrast, Grecia, Spania si Portugalia se claseaza cel mai jos in categoria locurilor de munca, conform studiului bazat pe documentele oficiale. In aceste tari, atat rezidentii, cat si emigrantii presteaza servicii, deseori, fara contract individual de munca pe perioada determinata si fara a le fi respectate drepturile in munca. Aceste tari au o rata de somaj cuprinsa intre 12% si 24%, conform Eurostat.

oportunitati de angajare

Grecia si Spania prezinta cel mai ridicat nivel de somaj in randul tinerilor cu varste mai mici de 25 de ani. In August 2015,  Grecia prezenta o rata a somajului in randul tinerilor de 47.9%, potrivit Eurostat, in timp ce Spania era in aproximativ aceeasi situatie, cu o rata de somaj in randul tinerilor de 47.7%.

In Marea Britanie, rata somajului in randul tinerilor a atins numai 20% in anul 2011, in prezent scazand la 17%.

Contractele temporare de munca au tendinta de a oferi flexibilitate, insa un venit relativ scazut si sunt foarte des intalnite in special in Spania, Olanda si Portugalia, afectand mai mult de 20% din forta de munca in fiecare dintre aceste tari. In comparatie, in Marea Britanie numai 6% din forta de munca isi desfasoara activitatea potrivit unui contract temporar de munca.

In timp ce unele persoane prefera angajari pe termen scurt, rapoartele arata ca numarul persoanelor care lucreaza part time a crescut in majoritatea tarilor europene incepand din anul 2008, cu exceptia Germaniei, Belgiei si Suediei. Proportia celor care lucreaza part-time, dar ar prefera un loc de munca cu program full-time este mai mare in Italia, Spania si Irlanda.