Banca a fost dintotdeauna principala sursa de imprumut sau depozitare a banilor, insa deseori aceasta nu este o solutie reala din cauza taxelor aferente serviciilor. Totusi, daca alegem sa ne colaboram cu o banca, o alegere gresita ne poate costa extrem de mult, la propriu. In continuare iti prezentam 5 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre felul in care poti evita anumite taxe atunci cand lucrezi cu o banca.

1. Nu ar trebui sa platesti o taxa de administrare pentru a verifica un cont

Comisionul lunar de intretinere al unui cont poate fi surprinzator de scump, iar in cazul anumitor banci poate costa mai mult de 10 lei pe luna. Cele mai multe banci au implementat modalitati de a evita aceasta taxa. Una dintre solutiile evitarii taxei de administrare a contului este depunerea salariului direct in cont in fiecare luna. De asemenea, pentru a evita taxa de administrare a contului, poti folosi Internet Banking, cu ajutorul caruia poti face plati rapid si eficient chiar si de pe telefonul mobil.

2. Nu iti lasa niciodata contul pe 0

Daca intentionezi sa efectuezi o tranzactie, iar cardul tau nu are fonduri suficiente, te poti alege cu o taxa de “descoperire card” sau cu o taxa pentru fonduri insuficiente, in functie de banca cu care colaborezi. In cazul descoperirii de card, vei avea, de asemenea, o taxa de platit, in cazul in care operatiunea este aprobata de banca. In ambele situatii tu vei iesi in pierdere.

banca

3. Evita sa scoti bani de la alte bancomate

Anumite banci percep o taxa de verificare a contului atunci cand aceasta se face prin intermediul bancomatului, daca nu este retrasa nicio suma. Daca vei dori sa iti verifici contul sau sa scoti bani de la bancomatul unei alte banci decat cea cu care colaborezi, este foarte probabil ca acesta sa aiba un comision dublu, atat pentru verificare, cat si pentru retragere numerar.

 

4. Aplicatiile mobile ale bancii – timp si bani salvati

Traim in era tehnologiei, iar aplicatiile mobile sunt tot mai raspandite in tot mai multe domenii. Bancile au, de asemenea, aplicatii mobile prin intermediul carora poti efectua tranzactii, poti afla informatii utile sau iti poti verifica contul. Daca inca nu ai un cont deschis la o banca, verifica comentariile clientilor in Google Play si iTunes pentru a vedea care este calitatea aplicatiei mobile a bancii, inainte sa incepi colaborarea cu aceasta.

 

5. Transfera bani peste hotare cu comision minim

Anumite banci percep comision de ordin procentual pentru transferul bancar catre o persoana aflata peste hotare. De asemenea, ti se poate percepe comision si in cazul in care tu primesti o suma de bani transferati prin intermediul bancii. Pentru a evita plata comisionului, alege sa transferi sau sa primesti bani cu ajutorul companiilor special destinate acestui serviciu.