Nimeni nu s-a nascut invatat, iar a gresi este omeneste. Educatia financiara este un aspect important pentru unii parinti, insa poate parea inutil pentru altii. Daca nu ai primit educatia financiara potrivita sau aceasta a lipsit cu desavarsire, este posibil sa fi facut deja cateva greseli cu banii tai, insa iti vom spune ce sa eviti in viitor.

Credite

Educatia financiara in ceea ce priveste creditele, este realizata chiar de catre profesori, in scolile cu specializare economica, insa poti invata foarte multe despre acest subiect stand de vorba cu persoane care au accesat credite in trecut sau intreband un consultant financiar. Adevarul despre credite va fi intotdeauna undeva la mijloc, insa cel mai important aspect atunci cand vrei sa accesezi un credit, este sa ti-l permiti. Inainte de a solicita un credit, indiferent de natura acestuia sau de scopul in care il vei folosi, fii sigur ca bugetul tau personal pe termen lung iti permite sa returnezi banii imprumutati. Pentru a evita situatiile neplacute din punct de vedere financiar, este bine sa iti evaluezi planul financiar si sa iti calculezi un buget personal fara greseli.

educatia financiara

Card de cumparaturi

Atunci cand detii un card de cumparaturi, este tentant sa cumperi tot mai multe obiecte, de uz personal sau casnic, care pot fi costisitoare. Daca nu stii ce este un card de cumparaturi, acesta este un card care iti permite sa achizitionezi orice, pe loc, cu banii bancii, pe care ii vei returna in rate in urmatoarele luni. Acest proces poate fi continuu si pentru totdeauna daca iti creezi o obisnuinta din a achizitiona lunar sau si mai rau, zilnic, obiecte care costa foarte multi bani. Daca ai la dispozitie un card de cumparaturi, foloseste-l numai pentru achizitii cu adevarat importante si tine evidenta ratelor pe care le ai in fiecare luna, pentru a evita situatiile neplacute si incapabilitatea de plata.

Consultanti financiari

Consultantii financiari pot fi gasiti in companiile bancare si iti stau la dispozitie pentru orice intrebare legata de bani, credite, economii si finantare. Educatia financiara este importanta pentru copii, asadar, atunci cand mergi la banca ia-l si pe micutul tau cu tine, explica-i care este scopul vostru la banca si ca trebuie sa stea cuminte si sa asculte cu atentie. Consultantul financiar iti poate raspunde la intrebarile tale si te poate indruma catre o solutie financiara la care este posibil sa nu te fi gandit.

Educatia financiara reprezinta totalitatea cunostintelor dobandite de cineva cu privire la bani, gestionarea acestora si situatiile financiare in care se poate afla, asadar este importanta pentru fiecare dintre noi. Poti invata despre educatia financiara atat pe cont propriu, cat si de la profesori, consultanti financiari, antreprenori, iar lista poate continua.