In ultimii ani, rata de angajabilitate a fost fluctuanta in privinta procentajului estimat in diverse domenii de activitate. Totusi, 2016 a fost pana in acest moment si ramane anul cu cele mai multe angajari din ultimii 3 ani.

Domeniile in care sunt efectuate in acest an cele mai multe angajari, in care angajatul se poate bucura de un salariu consistent, sunt IT Software, vanzari – comercial, asistenta clienti, inginerie – tehnic, contabilitate – finante. Un salariu de peste 2500 de lei ii permite angajatului sa isi administreze si un cont de economii sau un cont de pensie, care ii va asigura stabilitatea financiara odata cu incheierea perioadei de munca.

De asemenea, alte cateva domenii ofertante la capitolul angajari sunt telecomunicatiile, sectorul constructiilor industriale si civile, agricultura, industria prelucratoare sau cea a confectiilor.

employment-header

Procentajul de angajari variaza de la un domeniu la altul, iar principalii factori care influenteaza decizia angajatorilor sunt varsta, nivelul studiilor, experienta in domeniu, cunostintele extra fata de cerintele postului, viziunea si personalitatea candidatului si chiar infatisarea, in anumite domenii.

Cele mai multe companii multinationale si nu numai, efectueaza angajari prin intermediul programelor de internship, oferite studentilor. Acestia sunt selectati in baza unor criterii setate de specialistul de Resurse Umane al companiei, iar in urma incheierii programului de internship, daca juniorul a obtinut calificativul „foarte bine”, acesta primeste o oferta de salariu.

De asemenea, experienta practica este importanta in majoritatea domeniilor de activitate, insa nu este vitala, tot mai multi angajatori preferand un absolvent al unei facultati de profil, care sa aiba un bagaj teoretic substantial, care il va ajuta sa invete mult mai usor partea practica.

seekers

Angajatorii fac asigurari pozitive cu privire la salariu si la pensie, iar principalele lor asteptari sunt ca angajatul sa fie responsabil, motivat si dornic de dezvoltare, serios, flexibil si sa aiba abilitati de comunicare si lucru in echipa. Pentru a va asigura sa veti trece cu bine de primul interviu, este important ca CV-ul dumneavoastra sa contina informatii reale, experienta, cunostintele si aptitudinile mentionate in CV sa se potriveasca cu cerintele postului, sa evitati raspunsurile vagi la intrebarile angajatorului si sa acceptati inclusiv pozitii entry-level.

In concluzie, 2016 este anul in care se efectueaza cele mai multe angajari din ultima perioada, iar pentru a obtine jobul dorit este necesar sa va documentati inainte de a aplica la acesta si sa va potriviti cu cerintele postului.