Imprumutarea unei sume de bani reprezinta acordul dintre creditor si debitor ca acesta din urma sa beneficieze de banii celui care a acordat imprumutul. Pentru acest serviciu facut debitorului sau beneficiarului imprumutului, creditorul va percepe o taxa pe care o cunoastem sub numele de dobanda.

Dobanda pentru debitor

Dobanda este stabilita de creditor si este comunicata debitorului, adica beneficiarul imprumutului, inca de la solicitarea imprumutului, astfel incat colaborarea sa fie transparenta si corecta pentru ambele parti.

Dobanda poate fi numita simpla, daca restituirea banilor imprumutati se realizeaza intr-o perioada de maxim un an sau poate fi compusa, daca perioada de restituire se intinde pe parcursul mai multor ani. Astfel dobanda din fiecare an se va adauga la suma imprumutata initial, dobanda crescand de la an la an.

dobanda

Adesea, politicile bancilor sau companiilor de creditare se pot modifica, iar daca odata cu acestea se vor modifica si ratele dobanzilor percepute pentru anumite tipuri de credite, creditorii au obligatia de a instiinta debitorii cu privire la noile modificari. In aceasta situatie, debitorul sau beneficiarul imprumutului va fi pus in dificultate, iar din acest motiv este recomandat sa luam credite cat mai mici sau pe durata cat mai scurta, pentru a evita eventualele inconveniente care pot aparea in timp.

Cand debitorul devine creditor

Atunci cand ai un cont de economii la o anumita banca, in care adaugi constant sume de bani, banca iti ofera dobanda lunara, respectiv anuala. Astfel, banca se va folosi de banii tai pentru alte operatiuni, situatie in care tu vei deveni creditor, iar banca se va numi creditor, pentru ca se imprumuta din banii tai. Pentru acest lucru, banca te va rasplati oferindu-ti o dobanda, care difera de la o companie la alta, iar valoarea sa poate fi direct proportionala cu suma pe care ai depus-o. Acelasi lucru se va intampla si in cazul unui depozit bancar, situatie in care, de asemenea, banca se va folosi de banii tai si iti va oferi o dobanda pentru acest lucru.

dobanda

Astfel, atunci cand vei retrage banii economisiti, te vei bucura de o suma mult mai mare la care s-a adaugat si cea obtinuta din partea bancii.

Anumite companii bancare incearca sa evite plata dobanzii pentru depozitele de bani sau conturile de economii, percepand comisioane de administrare a contului tau egale sau chiar mai mari decat dobanda pe care ai putea sa o castigi colaborand cu acestea. Asadar, atunci cand alegi sa iti deschizi un cont de economii sau un depozit bancar, cerceteaza cu atentie oferta de servicii a bancilor si alege cu grija cu cine vei colabora.