Atunci cand vine vorba despre economii si investitii, adesea cei doi termeni sunt confundati sau substituiti, ceea ce este absolut eronat. Pentru siguranta financiara pe termen lung, ar trebui sa luam in considerare si sa acordam importanta in egala masura ambelor instrumente financiare la care ne referim.

Principala caracteristica pe care o gasim in comun atunci cand discutam despre economii si investitii, este importanta pe care aceste instrumente financiare o au in viata noastra. Pentru a incepe sa realizam economii si investitii, este important sa cunoastem foarte bine veniturile sigure si sa gestionam cu atentie cheltuielile, rezumandu-ne la cele mai importante dintre ele.

slide-numbers-on-paper

Regula de baza atunci cand vrem sa incepem sa realizam economii si investitii este aceea ca economiile ar trebui realizate pe termen scurt, iar investitiile, pe termen lung.

Atunci cand ai un cont de economii la o banca, riscul de a pierde banii este foarte scazut, banca obligandu-se prin contractul de colaborare dintre voi sa aiba grija de acestia in locul tau. Odata cu riscul scazut de a pierde bani, si sansa de a castiga bani in plus este mica, dobanzile pentru depozite bancare fiind direct proportionale cu suma economisita, dar in procente mici care pot varia in functie de banca.

De asemenea, pentru a te bucura de dobanda aferenta depozitului tau la banca cu care colaborezi, trebuie sa indeplinesti anumite conditii stabilite in baza contractului pe care l-ai semnat anterior. Astfel, anumite conturi de economii pot fi accesate oricand, banca oferind dobanzi foarte mici pentru acestea, iar altele pot fi accesate numai dupa o anumita perioada de timp, stabilita de comun acord intre tine si banca.

money.tree_-1200x400

In aceasta situatie este posibil sa te bucuri de o  dobanda mai mare, datorita faptului ca in perioada in care ai economisit, banca a devenit creditorul tau, iar aceasta te rasplateste pentru ca i-ai permis sa iti utilizeze banii. Afla mai multe despre acest subiect citind articolul “Dobanda: prieten sau dusman?”.

Atunci cand vorbim despre investitii pe termen lung, sansele de a castiga mai multi bani sunt egale cu sansele unei potentiale pierderi a unei anumite parti din investitie sau a intregii investitii, in cazul in care nu gestionezi cu atentie acest instrument financiar.

Este foarte important sa iti cunosti obiectivele pe termen lung si sa stii daca te poti supune riscului de a pierde bani sau daca preferi siguranta unui cont de economii, cu castiguri mici, atunci cand vrei sa alegi intre economii si investitii.