Nimeni nu isi doreste sa iasa la pensie, pentru ca asta inseamna ca o buna parte din viata a trecut deja. Cu toate astea, odata ce ai ajuns la varsta pensionarii iti vei dori sa stii ca ai un venit care sa iti permita sa traiesti lejer. Pentru acest lucru exista pensia, venitul pe care statul il administreaza in asa fel incat persoanele in varsta sa poata trai fara probleme doar cu finante personale.

Din pacate, pensia nu este la fel de mare precum salariul si in cazul in care atingi varsta de pensionare, va trebui sa te descurci cu doar o treime din venitul tau sau chiar cu mai putin. Motivele sunt cat se poate de simple: rata de natalitate este inscadere, speranta de viata creste din ce in ce mai mult, iar cei care cotizeaza pentru pensionari sunt intr-o continua scadere.

pensie

Care sunt tipurile de pensii care pot fi accesate in Romania?

In Romania, pensia este structurata pe 3 niveluri sau pe 3 piloni:

Pilonul 1. Este pensia platita in mod obligatoriu de fiecare angajat. Acesta cotizeaza cu 10.5% din salariu, bani care ajung intr-un fond de pensii. Pilonul 1 reprezinta banii care intretin pensionarii actuali.

Pilonul 2. Este un procent din cei 10.5 % platiti de angajati, care ajunge intr-un fond personal. Procentul este de 5% si poate sa fie accesat in momentul in care persoana care cotizeaza iese la pensie. Daca intre timp are loc decesul, cei care beneficiaza de aceasta pensie sunt mostenitorii.

Pilonul 3. Pilonul 3 reprezinta pensia facultativa. Aceasta reprezinta pana la 15% din venitul brut lunar si implica niste bani care revin in proportie de 100% penisonarului, in momentul in care acesta isi incheie activitatea.

pensie

De ce este bine sa acorzi o atentie sporita pensiei?

Timpul nu este intotdeauna de partea noastra si intr-un numar mai mare sau mai mic de ani, ne trezim ca avem varsta de pensionare. Este momentul in care realizam ca un astfel de venit este mai mult decat bine venit. Daca vrem sa fim prevazatori, pensia trebuie sa ocupe un loc important in preocuparile noastre