Sarbatorile bat la usa, iar pentru multi dintre noi asta inseamna mai mult decat cadouri pe care le primesti sau le oferi, mese imbelsugate, prieteni si familie. Multe persoane simt in perioada sarbatorilor in dezechilibru in ceea ce priveste bugetul de cumparaturi. Sunt multe lucruri ce pot avea efecte negative asupra economiilor tale. Mai jos vorbim despre fiecare in parte, pentru a sti cand trebuie sa fii mai chibzuit si care sunt detaliile ce necesita mai multa atentie.

bugetul-de-cumparaturi

Cadouri pentru familie si prieteni

Cadourile pentru familie si prieteni sunt nelipsite din lista cu lucruri de facut de sarbatori. Un lucru care te pacaleste de cele mai multe ori nu este valoarea lor directa, ci numarul lor. Faptul ca ai o familie numeroasa si la fel de multi prieteni poate avea un efect negativ asupra economiilor facute de tine pana acum. Chiar daca ai un buget bine stabilit pentru fiecare cadou in parte, la sfarsit, costul lor se va aduna si vei realiza ca ai cheltuit destul de mult in total. Suntem de parere ca de Craciun cadourile ar trebui sa fie facute din suflet, iar valoarea lor materiala nu este chiar atat de importanta mai ales cand ai depus efort si l-ai daruit cu placere.

Cheltuieli obisnuite in perioada sarbatorilor

Pe langa cadouri, mai sunt si alte lucruri care iti pot dezechilibra simtitor bugetul de cumparaturi. De exemplu, cumpararea unui brad pentru impodobit, decoratiunile, dulciurile si mancarea traditionala pot face un gol destul de semnificativ in buget si economii. Un sfat de care ar trebui sa tii cont este cumpararea unui brad artificial. Iti dam doua motive foarte serioase pentru care sa faci asta: 1. Bradul artificial rezista mult mai multi ani, iar suma de bani investita are aceeasi valoare ca cea pentru un brad natural. 2. Bradul artificial salveaza cate un bradut de la taiere in fiecare an. Daca al doilea motiv nu te-a convins, cu siguranta primul trebuie luat in considerare.

bugetul-de-cumparaturi-3

Partea buna a sarbatorilor

De obicei, de sarbatori angajatii primesc de la angajatorii lor sume de bani in plus pe langa salariu. Acest lucru iti poate fi de un real ajutor, mai ales daca mai ai cateva lucruri de taiat de pe lista de sarbatori. De exemplu, sfarsitul anului inseamna cheltuieli in plus. Noaptea de revelion trebuie sarbatorita cum se cuvine, iar asta inseamna mai multi bani cheltuiti, atat pentru evenimentul in sine, cat si pentru tinuta speciala.

Sa nu treci de bugetul de cumparaturi in aceasta perioada poate parea destul de dificil. Tocmai de aceea poti citi cateva reguli care sa te ajute sa te incadrezi in valoarea bugetului tau. Sarbatori fericite!