Aproape toti am avut probleme cu banii si stim cat de greu este sa treci peste ele. Cu toate astea, primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a le depasi este sa iti creezi un buget personal. Poate pare ceva complicat, dar bugetul personal iti poate fi de mare ajutor si e usor de facut.

Cum iti creezi un buget personal?

Pentru a reusi sa iti administrezi cat mai corect finantele personale trebuie sa parcurgi cativa pasi foarte simpli, dar esentiali. Fa un calcul cu toate cheltuielile pe care le-ai avut luna trecuta si veniturile pe care le castigi. Trebuie sa incluzi absolut toate cheltuielile si veniturile. Cheltuielile le vei incadra in categorii predefinite cum ar fi: cheltuieli de locuinta (facturi), mancare, ingrijire personala. Acestea iti vor oferi o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor pe care le faci luna de luna.

bugetul-personal-3

Dupa ce ai trecut de acest pas trebuie sa distribui banii pe care ii castigi pentru fiecare categorie pe care ai stabilit-o in partea de cheltuieli. Cand distribui banii din salariu si restul veniturilor tale personale trebuie sa ai cateva prioritati. Primul loc in care ar trebui sa se duca banii tai sunt economiile. Dupa urmeaza repartizarea lor spre cheltuielile lunare si in final, spre investitii.

Cum sa te incadrezi in bugetul personal?

Pentru a reusi sa te incadrezi in bugetul personal trebuie sa retii ca flexibilitatea este foarte importanta. In fiecare saptamana trebuie sa estimezi cheltuielile pe care le vei face in functie de ce ai cheltuit saptamana anterioara. Pentru a mentine bugetul la nivelul pe care ti-l doresti trebuie sa uurmezi cativa pasi:

  • Economiseste inainte de toate. Creeaza-ti un fond de urgenta la care sa apelezi in momentele dificile in care ai nevoie de bani si nu vrei sa dezechilibrezi balanta bugetului personal.
  • Fii informat. Atunci cand trebuie sa faci tranzactii, sa schimbi banii in alta moneda, asigura-te ca platesti cele mai mici comisioane si ca este cel mai bun curs de schimb valutar.
  • Urmareste promotiile cand trebuie sa faci achizitii importante. Electrocasnicele mari sau obiectele de valoare pe care vrei sa le achizitionezi pot avea preturi mult mai mici daca le cumperi in timpul reducerilor.
  • Alege cea mai potrivita metoda de imprumut pentru tine. Chiar daca ai un buget personal pe care trebuie sa il urmezi, este posibil sa apara cheltuieli neprevazute. In astfel de momente apelezi la fondul de economii, dar daca acesta nu este suficient va trebui sa te imprumuti. Cauta cea mai buna solutie de creditare pentru problema ta.

bugetul-personal-1

Daca inca te intrebi de ce este important sa iti creezi un buget personal, raspunsul este mai mult decat evident: te va ajuta sa fii mult mai organizat cu banii tai, iar momentele de cumpana financiara se vor imputina. Bugetul personal este solutia la care ar trebui sa apeleze oricine pentru a-si rezolva problemele de organizare financiara.