Dobandim calitatea de “consumatori” inca din primii ani din viata, chiar daca suntem consumatori indirecti. Nevoia de hrana, medicamente si imbracaminte sunt principalele bunuri pe care le consumam si pe care trebuie sa le achizitionam. De aceea, pentru a achizitiona bunuri si produse in mod responsabil, este ideal sa ne planificam un buget de cumparaturi.

Atunci cand mergem la cumparaturi, suntem tentati sa achizitionam si obiecte sau produse de care nu avem neaparat nevoie, iar acest lucru se intampla datorita sau din cauza modului in care produsele sunt organizate pe raft, strategic, astfel incat acestea sa te faca sa le cumperi. De exemplu, atunci cand vrei sa cumperi o crema pentru prajituri, alaturi de aceasta, pe raft, vei gasi si o forma de prajituri care te-ar putea ajuta ca prajitura ta sa fie si mai aspectuoasa si apreciata. Pentru a nu cadea prada acestor tentatii, este foarte important sa realizam un buget de cumparaturi pe care sa il respectam cu strictete atunci cand ne aflam in magazin.

buget de cumparaturi

Ce trebuie sa cumperi?

In topul unui buget de cumparaturi trebuie sa se afle produsele si obiectele esentiale, precum hrana, apa, obiectele pentru igiena si imbracamintea. Pentru ca lucrurile sa fie mai simple, atunci cand mergi la cumparaturi trebuie sa ai la tine o lista de cumparaturi absolut necesare, pe care sa o respecti cu strictete si care sa contina si preturile aproximative ale produselor de care ai nevoie.

Observa care este cantitatea de hrana pe care o consumi si stabileste o zi pe saptamana in care sa mergi la cumparaturi. Bugetul tau de cumparaturi trebuie sa cuprinda hrana zilnica, adica mancarea de acasa si gustarea de la birou, produsele de uz casnic, produsele pentru igiena si produsele de ingrijire a copilului sau a animalului de companie.

Atunci cand poti alege intre doua produse asemanatoare ca si continut, care difera doar din privinta brand-ului, alege-l pe cel mai ieftin, astfel incat bugetul tau sa nu aiba de suferit.

buget de cumparaturi

Cati bani vei cheltui?

Se spune ca “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, iar din acest motiv trebuie sa te astepti ca produsele pe care vrei sa le achizitionezi, sa fie putin mai scumpe decat te asteptai. De aceea, este ideal sa ai la tine o suma de bani putin mai mare decat ai estimat initial. Pentru a realiza eficient un buget de cumparaturi, este necesar sa calculezi si bugetul familiei tale. In acest fel vei stii exact care sunt limitele in care cheltuielile tale trebuie sa se incadreze.

Atunci cand realizezi un buget de cumparaturi trebuie sa iei in calcul si potentialele cheltuieli neprevazute, precum o petrecere aniversara sau o cina festiva, adica evenimente costisitoare, care pot dauna bugetului tau.