Bugetul este un plan de cheltuieli care consta in a calcula veniturile si datoriile din decursul unei luni de zile, in asa fel incat sa stii exact unde merg banii tai.

Daca ai o motivatie financiara, precum sa economisesti pentru prima casa, sa iti deschizi un cont de pensie privata sau iti doresti sa vizitezi intreaga lume, cu siguranta vei avea nevoie sa stii cum sa iti planifici eficient bugetul.

De ce avem nevoie de buget?

Calcularea bugetului te va ajuta sa pastrezi echilibrul cheltuielilor tale atunci cand iesi in oras sau atunci cand mergi la cumparaturi, astfel incat sa nu cheltui mai mult decat este necesar.

Este important sa verifici constant bugetul ramas pana la sfarsitul lunii, iar in cazul in care planul bugetului tau iti creeaza neajunsuri sau neplaceri, este cazul sa faci anumite schimbari.

Asigura-te ca lista de datorii reflecta in totalitate si cu sinceritate cheltuielile tale zilnice, astfel incat planul bugetului tau sa poata fi eficient.

Cum se realizeaza un plan de buget?

bugetul-2

  1. Organizeaza-te si ia-ti suficient timp!

Este recomandat ca atunci cand incepi sa iti planifici bugetul sa aloci cel putin o ora de gandire acestei activitati, intrucat, din graba, este posibil sa uiti detalii importante.

Atunci cand incepi sa planifici bugetul, este necesar sa ai la indemana urmatoarele documente si hartii:

  • Facturile casei tale din ultimele 6 luni
  • Facturile cartilor de credit din locuinta
  • Detalii bancare referitoare la contul de pensie sau economii
  • Orice alte facturi sau chitante ale unor servicii sau produse pe care le achizitionezi constant
  1. Aduna veniturile

In continuare, pentru a realiza eficient bugetul tau si al familiei tale, este necesar sa iti calculezi venitul net lunar, acesta reprezentand totalitatea banilor care intra in casa cu siguranta in fiecare luna. La acest punct nu se vor adauga veniturile ocazionale, datorate unor proiecte sau colaborari ocazionale.

  1. Cat de mult cheltuiesti?

Calculeaza cat de multi bani cheltui in fiecare luna. Analizeaza bonurile fiscale, incearca sa iti amintesti care sunt potentialele situatii in care cheltui bani planificati sau neplanificati si pune totul pe hartie!

bugetul

  1. Compara veniturile si cheltuielile

Simuleaza prin calcul totalul veniturilor din decursul unui an, respectiv unei luni si fa la fel si cu cheltuielile. Din totalul veniturilor anuale, scade totalul cheltuielilor, iar daca rezultatul are valoare pozitiva, felicitari, planul tau bugetar este fara cusur si il urmezi cu strictete! Acest rezultat este profitul tau anual. Daca rezultatul acestui calcul este negativ, trebuie sa faci anumite schimbari in bugetul tau, fie reducand din cheltuieli, fie gasind o metoda pentru a atrage venituri mai mari lunar.

Esti multumit de bugetul familiei tale?