Atunci cand vor sa inceapa o afacere, multe persoane incep sa povesteasca de conceptul ei, de ce le-ar placea sa faca, cum vad evolutia lucrurilor de-a lungul timpului, dar uita cel mai important lucru: sa planifice fiecare pas, oricat de mic ar fi. Un plan pentru afacerea ta te poate ajuta sa treci peste momentele dificile sau chiar sa le eviti de la bun inceput. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca te gandesti sa incepi de la zero.

Aminteste-ti de toate incercarile din trecut 

Probabil ai mai avut cateva tentative de a avea o noua ocupatie si ti-ai facut planuri si atunci. Ce s-a realizat din propunerile tale? Ai invatat ceva din ele? Cum poti sa folosesti experienta pe care ai capatat-o atunci pentru a fi in favoarea ta acum? Gandeste-te ce a mers si ce nu, acesta va fi inceputul pentru noul dat plan.

afacere

Fii sigur de ceea ce vrei sa faci si de locul in care te afli

Acesta e momentul perfect pentru a verifica daca finantele tale personale sunt suficiente, daca ideea pe care o ai este una buna, care sunt punctele tale slabe si punctele tale tari. Fa o analiza reala asupra punctului in care te afli acum.

Vorbeste cu partenerii tai

Daca urmeaza sa ai parteneri in afacerea ta, acesta este momentul in care ar trebui sa dicuti serios cu ei.  Toti trebuie sa inteleaga care va fi rolul lor in companie si ce trebuie sa aduca, pe langa investitia initiala.

afacere-3

Gandeste-te la toate posibilitatile si problemele care pot aparea pe parcurs

In timp ce iti construiesti planul si te gandesti la afacere ca la un copil de-al tau, trebuie sa iei in calcul si posibilele amenintari care pot aparea pe parcurs. Chiar daca lucrurile vor merge mai bine decat te-ai astepta e posibil sa ai o situatie de criza. Cum ar fi ca magazinul tau sa vanda mai repede decat ai calculat si sa ramai fara marfa? Cum se va dezvolta afacerea ulterior? Gandeste-te la tot felul de situatii ce se pot intampla, fie ca sunt bune sau nu.

Alege o traiectorie

Daca o sa ai parteneri in afacerea ta trebuie sa cadeti de acord sa urmati o anumita traiectorie in ceea ce priveste proiectul vostru.

Documenteaza-te

Acum ca esti in faza de constructie propriu-zisa a planului trebuie sa incepi sa te documentezi. Dupa aceasta etapa urmeaza sa scrii tot ce ai asimilat pana acum. Chiar daca ne place sa vorbim, sa ne spunem ideile si sa ascultam propunerile celorlalti, cel mai bine este sa scrii tot ce ti-ai propus si toti pasii prin care ai trecut pana acum.

afacere

Revizuieste planul

Dupa ce a fost scris pe hartie, tu si asociatii tai trebuie sa faceti ultimele schimbari pe care le credeti necesare. Acesta este momentul in care se mai pot face schimbari. Ulterior, totul se va intampla conform planului care a fost deja creat.

Fa schimbarile necesare pe parcurs

Planul pe care l-ai creat iti va fi de folos in perioada de inceput. Ulterior vei avea nevoie de imbunatatiri, pentru ca oricat de mult ai vrea sa fii cu un pas inainte, lucrurile nu se vor misca intotdeauna in sensul pe care il vrei tu. De aceea unele schimbari se pot face si pe parcurs.

Cheia pentru un plan si o afacere reusita este sa incepi acum. Exista multe exemple de afaceri profitabile cu bani putini pe care le poti incerca si carete vor inspira cu siguranta. Trebuie doar sa vrei sa faci asta.