Putem sa spunem sincer ca nu suntem cei mai priceputi in administrarea corecta a bugetului personal. Multor persoane li se intampla sa nu reuseasca sa isi imparta salariul astfel incat sa le ajunga pentru toate nevoile. Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti administra salariul corect:

Fii realist cand vine vorba de veniturile tale

Daca mai ai si alte surse de venit in afara de salariul pe care il primesti lunar, e cazul sa le pui in calcul. Totusi, nu supraestima valoarea bugetului tau personal, pentru ca vei ajunge sa cheltui mai mult decat iti permiti sa platesti.

Fa o lista cu prioritati

De cele mai multe ori nu reusesti sa fii mai organizat pentru ca nu ai o lista concreta cu prioritatile tale lunare. Gandeste-te care sunt cheltuielile care nu suporta amanare si fa din ele o prioritate. De exemplu, plata facturilor nu este optionala. Chiar daca sosirea facturilor nu coincide cu ziua in care primesti salariul, aproximeaza valoarea banilor pe care urmeaza sa ii dai si pastreaza-i pana atunci. Dupa ce vei avea o lista cu prioritatile tale in minte, o sa realizezi care sunt obiceiurile care te pot sabota financiar si o sa reusesti sa te eliberezi de ele.

buget-personal-2

Micsoreaza cheltuielile

Poate la prima vedere nu pare, dar cu siguranta dai bani pe lucruri sau servicii de care nu ai nevoie. In momentul in care vrei sa cumperi un anumit lucru, gandeste-te daca iti este cu adevarat necesar, sau pur si simplu e doar un moft. Poti sa faci risipa nu doar cumparand lucruri de care nu ai nevoie, ci si cumparand prea multa mancare. In loc sa cumperi mult si sa arunci, mai bine cumperi mai putin si economisesti.

Tine cont de datoriile pe care le ai

Chiar daca nu e placut, se intampla sa ai si datorii care sa puna mai multa presiune pe tine si pe salariul tau. In functie de valoarea datoriilor tale, incearca sa le platesti treptat si nu te indatora in continuare. Daca incerci sa scapi de datorii returnand sume mari, vei intra intr-un cerc vicios si o sa ajungi sa te imprumuti mereu. Gandeste-te ca datoriile te pot afecta nu doar in plan financiar, ci si emotional.

Acestea sunt sfaturile pe care ti le dam pentru a reusi sa iti administrezi cat mai corect salariul. Nu uita ca cel mai important e sa fii cumpatat, dar nu duce acest obicei la extrem.