Atat in randul tinerilor, cat si in randul persoanelor varstnice se ridica intrebarea: cum sa economisim cumparand corect? Raspunsul este simplu si la indemana! Cele mai multe branduri de pe piata de produse au lansat de-a lungul timpului atat game de produse standard, cat si game de produse de lux sau “premium”. In practica, daca vom compara doua produse ale aceluiasi brand, provenite din cele doua categorii, vom observa ca au aceeasi utilitate.

Asadar, raspunsul la intrebarea noastra este aparent simplu si evident, daca avem optiunea produsului mai ieftin. Totusi, exista anumite produse considerate “de lux” care pot fi mult mai eficiente pe termen lung.

In acest fel, chiar daca investitia initiala este mai mare, aceste produse dau randament pe termen lung, fara a fi nevoie sa le inlocuim sau sa le inlocuim foarte curand fata de momentul achizitiei. Acest principiu se adreseaza in mod deosebit produselor si obiectelor electro-casnice, obiectelor de mobilier, autoturismelor sau chiar locuintelor si instalatiilor utile din interiorul acestora.

cum sa economisim

Cand si de ce sa alegem produse premium?

Atunci cand achizitionam un obiect de mobilier care este realizat din materiale mai rezistente sau este confectionat printr-o tehnologie avansata, acesta va costa mai mult, insa calitatea produsului va oferi randament mai mare si pe termen mai lung decat un produs similar mai ieftin.

De exemplu, daca alegem o saltea pentru pat mai ieftina, pe termen lung, aceasta va produce o paguba mai mare decat castigul de moment. In timp, buretele din care este confectionata se va deteriora, iar sanatatea ta va avea cu siguranta de suferit si vei avea nevoie de ingrijiri medicale, tratamente, exercitii fizice speciale si multe altele, foarte costisitoare. Acesta este un exemplu de produs la care este indicat sa luam in considerare varianta “premium” la achizitie, gandindu-ne la la consecintele unui produs ieftin pe termen lung. In plus, un astfel de produs nu este unul pe care sa il achizitionezi in fiecare zi, asadar, chiar daca vei plati o suma de bani putin mai mare decat iti doreai, pe termen lung, este o adevarata investitie.

Cand si de ce sa alegem produse mai ieftine?

Daca brandul tau preferat producator de cosmetice detine in portofoliu doua produse similare, provenite din gama standard si gama premium, acestea fiind consumabile, este indicat sa alegi produsul mai ieftin. De ce? Avand aceeasi utilitate, nevoia pentru care achizitionezi acest produs este satisfacuta atat de varianta ieftina, cat si de cea scumpa. Fiind produse de acelasi brand, ambele optiuni vor avea, in general, aceeasi calitate, acelasi mod de fabricare, aceleasi beneficii pentru tine.

Unele produse ale aceluiasi brand sunt mai scumpe pentru ca utilizeaza costuri mai mari de productie pentru ambalajul atractiv, cu forme abstracte si culori mai vii sau procesul de marketing este mai scump. Deseori nu platim continutul, ci ambalajul, care in final va ajunge la cosul de gunoi. Asadar recomandam ca atunci cand exista posibilitatea alegerii unui produs consumabil mai ieftin al brandului tau preferat, sa o imbratisezi cu caldura. Produsele consumabile cu care te-ai obisnuit sunt cele pe care le vei achizitiona cu o frecventa ridicata, asadar, de ce sa nu economisesti constant?