Crearea unui buget de familie te poate ajuta sa iti planifici mai eficient cheltuielile si sa stii exact unde merg banii tai. Desi poate parea complicat de realizat si dificil sa iti restrictionezi anumite cheltuieli, bugetul de familie este esential pentru siguranta ta si a celor dragi.

Pentru a realiza corect bugetul de familie, trebuie sa stii clar unde merg banii tai. Desi, la o prima vedere, poate parea ca stim exact care sunt cheltuielile noastre principale in decursul unei luni, precum chiria sau utilitatile, tindem sa estimam eronat cheltuielile cu alimente sau imbracaminte.

buget de familie

Calculeaza cheltuielile

Pentru a afla care sunt cheltuielile reale si pentru a realiza corect bugetul de familie, consemneaza fiecare achizitie pe care o faci in decursul a 30 de zile. Nu uita sa notezi chiar si cea mai neinsemnata achizite, cum ar fi un pachet de guma de mestecat sau parcarea platita. La sfarsitul lunii, imparte cheltuielile in categorii precum: alimente, transport, ingrijirea copilului, imbracaminte, distractii etc. Calculeaza suma totala a cheltuielilor din fiecare categorie, apoi scade rezultatul din suma totala a veniturilor tale din luna in cauza. Daca rezultatul este negativ sau la limita, ai nevoie sa iti calculezi cu atentie bugetul de familie pentru urmatoarele luni, pentru a evita situatiile dificile.

Seteaza obiectivele familiei tale

Odata calculate cheltuielile, seteaza impreuna cu familia ta cateva obiective care sa va motiveze sa realizati un buget de familie pe care sa il respectati cu strictete. Pentru a face lucrurile mai frumoase si pentru a-i antrena in joc pe toti membrii familiei tale, impreuna cu cei mici, puteti desena pe cateva foi care sunt dorintele si obiectivele voastre pentru urmatoarele luni, de exemplu un animal de companie, o masina de familie sau o vacanta la mare. Dupa ce v-ati setat obiectivele comune, puteti lipi desenele pe frigider sau in orice loc vizibil pentru toata lumea, astfel incat sa mentineti motivatia colectiva constanta.

Creeaza bugetul familiei tale

Crearea bugetului consta in calcularea efectiva a tuturor veniturilor familiei tale si a tuturor cheltuielilor din cursul unei luni calendaristice, pentru a avea un plan financiar pe termen lung. Astfel, din suma totala a veniturilor vei reduce cheltuielile, incluzand micile distractii si toate cheltuielile aferente activitatilor voastre zilnice, iar restul banilor ramasi vor putea fi economisiti pentru a atinge obiectivele setate anterior.

Monitorizeaza progresul

Verifica in urmatoarele luni daca bugetul de familie functioneaza, observand volumul pusculitei. Daca economiile tale si ale familiei tale sunt in crestere, atunci bugetul de familie functioneaza, iar obiectivele voastre vor fi mai usor de atins.

Daca acest lucru nu se intampla, ar trebui sa revizuiti bugetul de familie si sa diminuati pe cat posibil cheltuielile.