Ca orice persoană care trăiește din propriile venituri, cu siguranță îți pui deseori problema banilor pe care îi cheltuiești și încerci să iei urma găurilor din propriul buget. De multe ori însă, este foarte greu să identifici lucrurile cele mai păguboase pentru portofelul tău, iar asta se întâmplă dintr-un motiv cât se poate de simplu: cele mai costisitoare lucruri sunt cele ieftine, dar multe. Pe lângă mâncare, cheltuieli pentru casă, combustibil/transport, etc., te confrunți lunar cu diferite evenimente sau situații care îți dau bugetul peste cap. De la nunți și botezuri până la defecțiuni ale electrocasnicelor, toate contextele mai mult sau mai puțin neprevăzute în care ne aflăm sunt, de regulă, neprietenoase cu pușculițele noastre.

Din fericire, există câteva modalități simple cu ajutorul cărora vom reuși să economism rapid anumite sume de bani și să prevenim din timp un eventual colaps financiar:

Pune deoparte o sumă mică în fiecare lună

Nimic nu este mai benefic pentru confortul tău material decât să-ți pui în fiecare lună deoparte o anumită sumă de bani de care să nu te atingi decât în situații limită. Economisind, să zicem, 10% din salariul tău net pe o lună, cu siguranță nu vei avea decât de câștigat fără a renunța la anumite plăceri sau investiții pe care ți le dorești. Tot ce trebuie faci este să-ți asiguri un fond de rezervă pe termen lung care să te pună la adăpost în fața situațiilor neplăcute.

Deadline and time is money concept with hourglass and British coin currency

Fă-ți un plan de cheltuieli și ține-te de el

Nu este deloc greu să-ți faci de la bun început un plan de administrare al bugetului de care dispui. Poți începe prin a pune pe hârtie principalele categorii de bunuri/servicii de care ai nevoie în fiecare lună și să aloci pentru fiecare în parte un buget fix. Notează-ți câți bani dai pe chirie, estimează-ți pesimist facturile și alocă un buget separat pentru mâncare, ieșiri, concediu (dacă e cazul), zile de naștere, etc. Totuși, pentru ca acest plan să funcționeze, este de prisos să-ți amintim că trebuie să-l respecți cu sfințenie.

Acestea sunt doar două modalități simple prin intermediul cărora poți să faci economii rapid indiferent de banii pe care îi câștigi în fiecare lună. Dacă știi alte mijloace de acest gen, lasă-ne un comentariu la acest articol pentru a le dezbate împreună.