Nu e foarte usor de trait in Romania, fapt pentru care multi dintre noi suntem nevoiti sa facem economii. Fiecare economiseste asa cum poate, asa cum isi permite. Economiile sunt necesare, deoarece e neplacut sa ne trezim cu surpriza ca nu avem suficient de multi bani pana la salariu, ca nu avem cu ce ne plati din datorii.

E foarte neplacut sa stii ca ai imprumutat sume de bani de la diferite persoane sau de la diferite banci  sau insitutii nebancare. Intalnim deseori persoane care au o multime de datorii si ajung la un moment dat sa clacheze si sa nu mai gaseasca solutii pentru a iesi din ele.

datorii-2

Daca ai astfel de probleme, in cele ce urmeaza vrem sa venim in ajutorul tau cu o serie de sfaturi care ti-ar putea fi utile pentru a scapa mai usor de datorii. Iata care sunt acestea:

  • Fa-ti o lista cu datoriile pe care le ai

E important sa ai o evidenta clara a datoriilor. O lista ti-ar putea fi de mare folos pentru a-ti face o imagine de ansamblu asupra situatiei. Nu uita sa treci toate datoriile pe care le ai, de la cele mai mici pana la cele mai mari.

  • Plateste mai intai datoriile mai mici

Cand te gandesti la faptul ca ai datorii, de multe ori ai in minte faptul ca datorezi sume de bani mai multor persoane. Una e sa stii ca ai datorii la 2 persoane si alta e sa stii ca esti dator la 9 persoane. Psihologic vorbind, te vei simti mult mai bine si vei avea un confort psihic mult mai mare daca vei incepe sa achiti din ele. Incepe cu cele mai mici, deoarece ele sunt mai usor de platit.

  • Evita sa faci alte datorii

In nici un caz nu e o solutie buna sa continui sa imprumuti. Nu vei face altceva decat sa te ingropi si mai mult in datorii. Achita-ti vechile datorii, apoi fa altele, in cazul in care e absolut necesar.

  • Fa economii

Pentru a reusi sa platesti mai repede sumele datorate o idee buna ar fi sa incerci sa faci economii. Analizeaza-ti bine stilul de viata si vezi unde ai putea interveni pentru a reduce din cheltuieli. Cu economiile facute iti mai poti plati din datorii.

datorii

Aceste sfaturi iti pot fi de folos in cazul in care simti ca nu reusesti sa mai iesi din datorii. Gandeste-te bine la ele, analizeaza-le si fa tot ce iti sta in putinta pentru a duce un trai cat mai decent si lipsit de astfel de griji.

Daca vrei sa te documentezi si in privinta altor sfaturi financiare, intra pe www.finanza.ro.