Chiar daca le folosim in fiecare zi cand facem cumparaturi sau platim diverse facturi, bancnotele romanesti sunt reprezentate de personalitati care raman un mister pentru multi dintre romani. Exceptie face poate doar marele poet national, Mihai Eminescu, care insa apare pe o bancnota mult prea valoroasa pentru a ne aminti de el in fiecare zi. Cat de des avem nevoie de o bancnota de 500 RON la urma urmei?

Totusi, pentru ca este foarte important sa-i cunoastem pe acesti oameni importanti care ne-au marcat istoria si care isi merita locul pe aceste bancnote, in acest articol vom vorbi despre cine este fiecare personalitate in parte si care e rolul fiecaruia in cultura noastra nationala.

Bancnota de 1 leu

Nicolae Iorga (1871-1942) este unul dintre cei mai mari istorici romani si poate cel mai marcant om de cultura din Romania interbelica. Pe langa importantele carti de istorie, Nicolae Iorga s-a implicat enorm in dezvoltarea multor sfere de activitate precum literatura, dramaturgia, educatia si chiar politica.

bancnota 1 leu

Bancnota de 5 lei

George Enescu (1981-1955) este cunoscut sub numele de Marele compozitor al Romaniei. Fiind una dintre figurile cele mai proeminente ale muzicii romanesti, acesta a castigat numeroase premii de-a lungul vietii sale si a contribuit decisiv la dezvoltarea culturii romanesti.

bancnota-5-lei

Bancnota de 10 lei

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este fondatorul picturii romane moderne si unul dintre cei mai renumiti pictori romani la nivel international. In tablourile sale, acesta a surprins mai ales viata romanului de rand pe care a imortalizat-o intr-o opera nepretuita.

bancnota-10-lei

Bancnota de 50 lei

Aurel Vlaicu (1882-1913) este inginerul roman care a construit primul avion pilotat pe teritoriul Romaniei si al doilea avion din lume folosit in scopuri militare. Astfel, Vlaicu a devenit unul dintre pionierii aviatiei romane, dar si mondiale.

bancnota-50-lei

Bancnota de 100 lei

Ion Luca Caragiale (1852-1912) este cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori pe care i-a avut Romania. De altfel, I.L. Caragiale este considerat unul dintre „Cei patru mari clasici ai literaturii romane”, alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici si Ion Creanga.

bancnota-100-lei

Bancnota de 200 lei

Lucian Blaga (1895-1861) este una dintre cele mai impunatoare personalitati a culturii interbelice. Acesta a excelat in absolut toate domeniile de activitate, de la poezie, filosofiesi dramaturgie pana la jurnalism sau diplomatie.

bancnota-200-lei

Bancnota de 500 lei

Mihai Eminescu (1850-1889) este, fara doar si poate, cel mai important poet roman care a trait vreodata. Fiind ultimul mare romantic al literaturii universale, Eminescu a dat culturii romanesti atat opere de o valoare incomparabila, atat in versuri, cat si in proza.

bancnota-500-lei

*

Pe scurt, acestea sunt personalitatile cu care ne intalnim zilnic si pe care ar trebui sa le recunoastem cu totii. Cu toate ca un paragraf despre fiecare in parte nu este suficient, speram ca ti-am deschis apetitul pentru a afla mai multe despre acesti mari romani si oameni de cultura.