Ca orice persoana responsabila, te-ai gandit macar o data ca ar trebui sa faci economii, indiferent care ar fi scopul lor. Totusi, oricat de mult ti-ai dori sa economisesti, de fiecare data pare sa fie aproape imposibil. Lucrul cel mai suparator este ca nu intelegi ce faci gresit si de ce economiile tale nu cresc.

Exista cateva greseli pe care le facem cu totii fara sa ne dam seama atunci cand vrem sa incepem sa economisim:

Lipsa unui buget fix

Indiferent daca ai un salariu mare sau mic, din el ar trebui sa creezi bugetul pentru toate activitatile tale. Nu doar cand pleci in concediu sau cand vrei sa iti cumperi electrocasnice noi ar trebui sa ai un buget fix, ci si in activitatile zilnice, cum ar fi cumparaturile de la supermarket. La fel de important este si sa realizezi corect un buget de familie, in care sa incluzi si posibile cheltuieli neprevazute.

economii

Nu tii cont de ceea ce cheltuiesti

Este un lucru evident, dar de cele mai multe ori ni se intampla sa nu fim atenti la toate lucrurile pe care le cumparam zi de zi si sa cheltuim excesiv. Atunci cand simti nevoia sa cumperi ceva, gandeste-te de doua ori daca chiar ai nevoie lucrul respectiv. Chiar si cele mai neinsemnate cheltuieli te pot impiedica sa faci economii.

Economisesti prea putin

Sa pui bani deoparte este un lucru complicat si trebuie sa ai grija ca modul in care economisesti sa fie eficient, dar sa nu te constranga in a-ti trai viata intr-un mod cat mai placut si lipsit de griji. Daca vei economisi prea putin, o sa ajungi la concluzia ca o faci degeaba si o sa renunti.

economii

Nu economisesti constant

Atunci cand te-ai hotarat sa pui bani de-o parte esti motivat sa economisesti o perioada lunga, dar se intampla adesea sa nu te tii de acest obicei benefic pentru tine. Pe parcurs vor aparea lucruri care te pot distrage de la economisit, cum ar fi aniversarea sau nunta unui prieten.

Iti maresti cheltuielile in functie de cresterea salariului

Cu cat ai mai multi bani, cu atat simti nevoia sa cheltuiesti mai mult, sa cumperi lucruri mai scumpe, acum ca bugetul tau personal a crescut. Incearca sa faci economii care sa fie proportionale cu salariul tau si mareste suma economisita lunar atunci cand a crescut si salariul.

Economiile sunt intr-adevar importante, dar nu trebuie sa fie scopul principal in viata ta. Ele sunt doar un plan de rezerva in momente mai critice.