Intr-o lume cu tot mai multe provocari politice si cu o stabilitate economica tot mai plapanda, foarte multi dintre noi ajung sa se gandeasca sa faca economii din ce in ce mai des. Trebuie sa recunoastem insa ca economiile sunt necesare chiar si in situatii de prosperitate financiara. Doar in felul acesta te poti asigura ca o parte din banii pe care ii castigi iti vor oferi siguranta de care ai nevoie mai tarziu.

Eu, spre exemplu, ma consider o persoana destul de economa, insa nu am fost dintotdeauna asa . Inainte cheltuiam banii pe tot felul de lucruri si apoi imi parea rau. Am invatat insa, in timp, sa economisesc. Iti voi da si tie cateva sfaturi:

Nu cumpara alimente prea multe

Mereu cand mergeam la cumparaturi ieseam cu jumatate de cos de alimente. Dupa cca. 1 saptamana aruncam cam jumatate din ele. Trecea saptamana, iar mergeam la cumparaturi, iarasi aruncam. Intr-o zi insa mi-am spus ca nu se mai poate asa. Am inceput atunci sa cumpar mai des si mai putin. Am observat faptul ca dau mult mai putini bani pe alimente si nu mai arunc, ceea ce mi-a convenit de minune.

Nu iesi in oras foarte des

Aveam inainte un obicei – luam micul dejun in fiecare dimineata la un restaurant de langa locul meu de munca. Mi-am dat seama apoi ca dau in fiecare dimineata mai bine de 15 lei, bani care zi de zi se aduna. Mi-am propus atunci sa imi pregatesc acasa micul dejun. Astfel am inceput sa economisesc si aici, iar asta s-a vazut in bugetul personal. Tototdata aveam si obiceiul de a merge la film in fiecare weekend. Cu timpul insa am redus frecventa si merg doar o data pe luna. Cu banii economisiti fac alte lucruri. Nu e greu sa faci economii, nu-i asa?

Mergi pe jos mai des

Parca ne-am obisnuit cu totii sa avem masina la scara. Mergem la munca, ne urcam in masina, mergem la cumparaturi, ne urcam in masina, mergem in parc, luam masina pana la intrarea in parc. Intr-o zi mi-am zis ca ar fi cazul sa mai merg si pe jos la munca sau in locurile in care ajung frecvent. Daca ma grabesc, folosesc mijloacele de transport in comun. Recunosc faptul ca atunci cand afara e foarte frig sau foarte cald merg cu masina, insa nu zilnic. Crede-ma ca la buget se simte aceasta economie.

cum-faci-economii

Poate ti se pare ca cele amintite mai sus nu te ajuta sa faci prea mari economii. Ei bine, da-mi voie sa te contrazic. Eu le-am testat si chiar se simte economia facuta. Cred ca ar trebui ca fiecare dintre noi sa cheltuim banii intr-un mod mai chibzuit.