Dupa ani intregi de munca, vine momentul pensionarii, bine-meritata perioada care ar trebui sa fie asemanatoare cu o vacanta platita si prelungita. Perioada in care vei avea statutul de “pensionar” va fi cea in care nu va mai fi necesar sa te trezesti dimineata devreme, pentru a merge la serviciu si pentru a  infrunta toate provocarile unei saptamani obositoare.

Pentru unii oameni, perioada pensionarii este cea in care exploreaza lumea, isi desavarsesc anumite hobby-uri, petrec mai mult timp cu familia si se bucura de micile placeri ale vietii pe care le-au trecut cu vederea pana atunci. Inainte de a pune pe biroul superiorului tau cererea de pensionare, daca timpul nu te preseaza in acest sens, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte pe care ti le prezentam in continuare.

Cum vei cheltui banii?

Atunci cand te pensionezi, adesea venitul lunar va fi stabil si fix, insa mult mai mic decat salariul pe care l-ai avut pana in acest punct. Asadar, trebuie sa ai in vedere realizarea unui buget si a unui plan de cheltuieli lunare pe care sa le respecti cu strictete, astfel incat sa nu suporti o situatie dificila din punct de vedere financiar si sa nu te bazezi pe salariile copiilor.

Venituri suplimentare

Anumite categorii de pensionare permit persoanei in cauza sa lucreze part-time, chiar si dupa ce a iesit la pensie. Daca esti o persoana activa, energica si simti ca nu esti pregatit sa stai acasa crosetand sau avand grija de nepoti, gandeste-te la alternativa unui serviciu cu jumatate de norma, dupa pensionare. Astfel, veniturile tale lunare vor creste considerabil, iar tu vei putea sa te bucuri pe deplin de timpul liber, banii castigati in plus oferindu-ti mai multe variante de a ii cheltui. Daca ai o pasiune care iti poate aduce un venit lunar, acum este momentul in care sa o desavarsesti si sa gasesti o metoda de a fructifica fiecare talent sau abilitate pe care o ai.

Programul fiecarei zile

Banii sunt un aspect foarte important atunci cand te pensionezi, mai ales atunci cand, din diverse motive, nu ai posibilitatea unor venituri lunare suplimentare. Este important sa stii cum iti vei petrece fiecare zi odata pensionat, astfel incat aceasta perioada sa fie una frumoasa, relaxanta si plina de bucurii, lipsita de grija zilei de maine. Gaseste activitati recreative care sa te umple de energie pozitiva si care sa nu necesite sume mari de bani pentru a le realiza. De exemplu, acesta este momentul in care poti citi acele carti pe care nu ai avut timp sa le citesti pana acum, poti face o mica excursie in cele mai frumoase locuri din tara sau iti poti ajuta copiii si nepotii in activitatile lor.

pensionare-3

Economiseste atunci cand este posibil si gandeste-te bine la utilitatea unei achizitii, pentru ca banii tai vor fi mai putini decat pana acum, iar cheltuieli neprevazute pot aparea oricand.