Dupa cum toata lumea stie, Marea Britanie a decis de curand sa paraseasca Uniunea Europeana in urma unui referendum in care majoritatea populatiei a votat in favoarea acestei decizii. Desi procesul de iesire completa din UE este inca departe de a fi finalizat, efectele economice post Brexit au inceput sa apara inca din ziua referendumului.

Specialistii in macro-economii considera ca Marea Britanie nu este pregatita pentru Brexit din punct de vedere financiar deoarece nu are un suport real privind gestionarea comertului extern mai intens cu state aflate pe continente diferite. Mai mult decat atat, Scotia si Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, cer ramanerea in Uniune si promit la randul lor un referendum pentru parasirea coroanei si reintegrarea in UE.

brexit-3

Avantajele pietei unicei pentru Marea Britanie

Unul dintre cele mai mari atuuri pentru o tara membra UE consta in avantajele care vin la pachet odata cu statutul de membru al pietei unicei. Aceasta presupune in primul rand interzicerea taxelor vamale si a taxarii barierelor. Cu alte cuvinte, aceste masuri reprezinta o mare gura de aer pentru comertul in interiorul Uniunii Europene care, practic, este neingradit si nelimitat.

Faptul ca Marea Britanie paraseste blocul european inseamna pagube enorme pentru tara atat din punct de vedere al pierderii privilegiilor mai sus amintite, cat si din punct de vedere al infrastructurii de comert deja create si extrem de bine dezvoltate.

brexit

Unul dintre cele mai evidente semne de slabiciune ale economiei Marii Britanie este scaderea drastica a Lirei Sterline. Conform Mediafax, Lira Sterlina a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani din cauza valului de investitori aflati in cautarea unor active sigure dupa Brexit. Acest lucru este extrem de daunator  nu doar pentru mediul de afaceri, cat si pentru influenta Marii Britanii asupra politicii globale. Mai mult decat atat, este de remarcat faptul ca pretului aurului a crescut la maximul ultimilor ani, fapt care demonstreaza ca investitorii au inceput sa plaseze masiv bani in aur din cauza instabilitatii din acest moment.

Cu toate acestea, inca este mult prea devreme sa tragem concluzii si sa facem predictii relevante pentru viitor din punct de vedere al economiei britanice. Un lucru este insa sigur: indiferent ce se va intampla in continuare, rezultatul acestui referendum este un semnal de alarma pentru toata lumea.