Atunci cand doresti sa vinzi o proprietate care iti apartine, cea mai mare problema este aceea de a plati un agent imobiliar care sa te ajute in acest sens. Astfel,  daca un agent imobiliar ar percepe un comision de 5% din valoarea unui imobil de 50.000 de euro, atat din partea cumparatorului, cat si din partea vanzatorului, acesta s-ar alege in urma serviciilor prestate cu urmatorul profit:

5/100 x 50.000 = 2.500 euro

2.500 x (1 vanzator +1 cumparator) = 2.500 x 2 = 5.000 euro – comision agent imobiliar

Asadar, daca alegi sa iti vinzi proprietatea pe cont propriu, fara sa apelezi la un agent imobiliar, cu banii economisiti iti poti achizitiona un automobil, iti poti redecora locuinta sau poti merge intr-o vacanta pe care ai visat-o de mult timp.

Iti prezentam cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa vinzi o proprietate fara ajutorul unui agent imobiliar.

Prospectarea pietei

Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa apelezi la un agent imobiliar este acela ca el este cel care cunoaste foarte bine piata imobiliara, iti poate seta un pret corect si are experienta necesara pentru a se raporta tuturor situatiilor care pot aparea in timpul vanzarii.

vanzare proprietati

In zilele noastre, avem la dispozitie numeroase surse de informatie astfel incat oricine poate face munca unui agent imobiliar, cu putina rabdare si avand la dispozitie toate informatiile proprietatii vandute. Prospectarea pietei reprezinta cautarea unor proprietati similare cu cea pe care doresti sa o vinzi, care s-au vandut in ultimele 30 de zile, verificarea pretului in raport cu utilitatile si imbunatatirile terenului sau imobilului. Ulterior prospectarii pietei, in raport cu cele mentionate anterior, se va stabili un pret potrivit proprietatii. Supraevaluarea acesteia si atribuirea unui pret ridicat, atrage riscul de a gasi cu dificultate un cumparator. Subestimarea proprietatii si atribuirea unui pret scazut, va conduce la vanzarea rapida, insa cu un profit de valori negative, adica paguba.

Da sfoara in tara

vanzare proprietati

Cel mai important aspect in vanzarea unei proprietati este ca oamenii sa afle despre acest lucru. Pentru a comunica vanzarea proprietatii si detalii semnificative despre aceasta, poti folosi social media, site-urile de publicitate imobiliara, anunturile gratuite, anuntul in presa scrisa, iar lista poate continua.

Organizeaza-te si fii disponibil!

Dupa prospectarea pietei, stabilirea pretului de vanzare si anuntarea vanzarii, asteapta-te ca foarte multi potentiali cumparatori sa te contacteze. In primul rand, proprietatea pe care o vinzi trebuie sa fie bine intretinuta si curata, astfel incat sa devina primitoare. Multi cumparatori vizualizeaza intre 2 si 10 proprietati inainte de a lua o decizie finala. Asadar, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, diplomatie si, mai ales, cu disponibilitate. Daca un cumparator doreste sa vizualizeze o proprietate, insa acest lucru nu este posibil, va merge mai departe si va vizualiza o alta.

vanzare proprietate

Vanzarea unei proprietati poate fi profitabila si distractiva cu putina atentie si tact. Crezi ca ai calitatile necesare pentru a fi propriul tau agent imobiliar?