Atunci cand ne referim la cele mai mari economii din lume, primele tari la care ne gandim sunt Statele Unite ale Americii, China, Germania si Marea Britanie.  Desi aceste tari au ramas in topul clasamentului cu cele mai mari sume inregistrate in PIB, specialistii considera ca situatia economiei mondiale va fi cu totul diferita in 2050.

Economistii Price WaterhouseCoopers au declarat pentru publicatia The Telegraph ca, conform estimarilor lor, Marea Britanie isi va pierde locul in topul celor mai mari zece economii din lume pana in anul 2050. Regatul Unit va fi surclasat in urmatoarele patru decenii, coborand in clasamentul celor mai mari economii ale lumii, de la locul sapte in prezent, pana la locul unsprezece in anul 2050. Tarile care vor inregistra cifre uriase din punct de vedere economic vor fi Indonezia si Mexic, acolo unde este de asteptat sa se dezvolte si mediul de afaceri.

De asemenea, se estimeaza faptul ca Italia si Franta, doua tari ale caror economie a stagnat in ultimii ani, vor fi inlocuite in topul celor mai mari puteri economice din lume de India si Brazilia, gigantii lumii emergente. Intre anii 1990 si 2011, Brazilia a reusit sa inregistreze o crestere economica impresionanta, devansand state precum Regatul unit sau Italia.

Economy

In ciuda schimbarilor radicale ale clasamentului celor mai mari economii din lume, Statele Unite ale Americii s-au mentinut in topul clasamentului intre anii 1990 si 2011, avand in prezent un produs intern brut care depaseste valoarea de 15.000 de miliarde de dolari.

China si Japonia se lupta intre locurile doi si trei ale clasamentului, China avand in prezent un produs intern brut care depaseste 7.000 de miliarde de dolari.

Canada si Spania au fost excluse din topul celor mai mari economii ale lumii in anul 2011, atunci cand au fost inlocuite de Rusia si India, aceasta din urma inregistrand intre 2010 si 2011 o crestere a produsului intern brut de 8.4%.

World-Currency222

Specialistii in economie de la Price WaterhouseCoopers sunt de parere ca marile puteri globale actuale vor raporta scaderi semnificative in urmatorii ani, pierzandu-si locul in topul celor mai mari zece economii din lume in urmatorii 40 de ani. Se speculeaza faptul ca in topul clasamentului se vor afla India, China, Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic si Turcia, care vor inregistra cresteri spectaculoase ale produsului intern brut incepand cu anul 2017, provenite din investitii.

Asadar, speculatiile au fost facute in privinta celor mai mari economii din lume, iar Romania nu poate decat sa spere ca in 2070 sa se apropie de economia Spaniei.