Principala diferenta dintre economii si investitii este siguranta banilor nostri si riscul pe care acceptam sa ni-l asumam pentru a castiga mai multi bani cu ajutorul acestor instrumente financiare.

Cand economisim?

Dupa cum vorbeam si in articolul anterior despre economii si investitii este aceea ca economiile sunt destinate achizitiilor importante sau urgentelor, spre deosebire de investitii, care au rolul specific de a aduce investitorului un castig, cu potential de risc. Economiile pe termen lung sunt acele sume de bani pe care le acumulam in contul bancar special destinat acestui scop, pentru obiective importante si de dimensiuni mari, precum achizitionarea unui automobil sau a unei locuinte.

j7

Economiile pe termen lung iti pot aduce castiguri reprezentate de dobanda pe care o primesti din partea bancii si care poate varia de la o companie bancara la alta, iar acestea te pot ajuta sa rotunjesti considerabil suma economisita pentru atingerea obiectivelor tale.

Economiile pe termen scurt pot fi accesate oricand ai nevoie, fie pentru o vacanta, fie pentru alte nevoi personale, insa acestea nu iti vor aduce castiguri foarte mari, daca ne referim la dobanda.

Atunci cand faci economii, este important sa iti setezi obiective fata de suma pe care vrei sa o economisesti in fiecare luna si sa iti stabilesti un termen limita pentru atingerea scopului final al acestora.

Cand investim?

Atunci cand vrei sa castigi bani cu ajutorul investitiilor, este important sa incepi devreme si sa o faci inteligent. Pentru ca acest lucru sa se intample cu succes, fara pierderi, este important sa intelegem mecanismul de investitie, scopul sau si cum trebuie folosit.

Investitia presupune acordul dintre tine si compania bancara sau de asigurari cu care colaborezi, ca tu sa depui bani cu regularitate intr-un anumit cont, iar aceasta sa iti ofere o dobanda substantiala pentru acest parteneriat pe termen lung. In cazul in care dintr-un motiv sau altul, pentru o anumita perioada de timp incetezi sa mai depui bani in acest cont, exista riscul de a pierde intreaga suma de bani depusa pana in acel moment. Perioada limita de depunere a banilor difera in functie de politicile companiei cu care colaborezi.

shutterstock_254749579-2

Daca alegi sa investesti intr-un cont de pensii, fiecare luna si fiecare an in care se acumuleaza bani, conteaza. Pensionarea marcheaza sfarsitul veniturilor lunare provenite din salarii. Din acest motiv este important ca suma de bani pe care o castigi in momentul accesarii acestor fonduri sa fie direct proportionala cu banii investiti, pentru a avea siguranta financiara.

Pentru stabilitate financiara pe termen lung, este important sa realizezi economii si investitii simultan si responsabil, astfel incat castigurile tale sa fie reale si sa te poti bucura de rezultatele muncii tale.