Planul financiar este intotdeauna o provocare atunci cand urmeaza sa te casatoresti si sa il imparti cu partenerul tau, cu atat mai mult atunci cand va aflati la a doua casnicie si exista deja doua familii care trebuie sa se uneasca. Chiar daca amandoi sau doar unul dintre voi are copii din prima casnicie, poate fi dificil sa realizezi un buget de familie eficient, care sa satisfaca nevoile tuturor.

Fii sincer!

Primul pas necesar pentru realizarea unui buget de familie eficient, atunci cand te recasatoresti, este sa fii sincer in legatura cu situatia financiara din prima ta casnicie. De multe ori, banii pot fi principalul motiv de despartire dintre cele mai puternice cupluri, dar chiar daca nu acesta a fost motivul si in acest caz,  cu siguranta ai invatat anumite lectii, inclusiv pe plan financiar, care s-ar putea sa ajute.

buget-de-familie-recasatorie

Chiar daca o discutie despre situatia financiara din prima casatorie poate fi inconfortabila sau neplacuta, este importanta, pentru ca amandoi puteti observa punctele sensibile ale fiecaruia in privinta banilor, evitand potentiale momente tensionate in viitor.

Venituri si cheltuieli

Este important ca ambii parteneri sa stie exact care sunt veniturile si cheltuielile dintr-o luna calendaristica a fiecaruia dintre ei, inclusiv cheltuielile pentru ingrijirea si dezvoltarea copiilor pe care ii aveti in tutela. De asemenea, obiectivele individuale pe termen lung pot fi o caracteristica importanta a fiecarui partener, daca acestia au pasiuni costisitoare sau vor sa economiseasca.

Acesta este momentul in care, atat veniturile, cat si cheltuielile vor fuziona, in mica sau in mare masura, de aceea este important ca responsabilitatile de plata sa fie concret setate inca de la inceput.

Contractul prenuptial

Desi este privit negativ uneori, acest act poate preveni situatii foarte neplacute pentru ambii parteneri si pentru familiile lor. Daca unul dintre parteneri intra in noua casnicie cu o datorie sau cu un cont de economii pentru copil, este foarte important ca acestea sa ramana separat fata de tot ce se va intampla in viitor.

1200x400

Astfel, in cazul nefericit in care unuia dintre parteneri i se intampla ceva sau mariajul nu va functiona, copilul va fi protejat, iar celalalt partener de asemenea, nefiind nevoit sa plateasca datorii care nu ii apartin.

Asigurari pentru viitor

Daca fostul partener a pierdut custodia copilului sau nu mai este in viata,  noul tau partener poate lua in considerare ideea adoptiei copilului tau, astfel incat  acesta sa fie protejat si sa aiba un tutore si un sprijin in orice situatie in care tu nu vei putea fi acolo.

buget-de-familie-copii

Daca ai o asigurare medicala sau de viata, ocupa-te din timp de modificarea beneficiarilor acesteia, astfel incat noul tau partener sa poata accesa aceste fonduri in cazul in care tu nu vei putea infrunta birocratia dintr-un motiv sau altul. O casnicie se bazeaza, in primul rand, pe incredere, iar daca nu simti ca ii poti incredinta acest aspect sau contul tau bancar noului tau partener, poate ar fi bine sa te gandesti de doua ori.

Realizarea unui buget de familie inainte de a doua casatorie poate fi dificila si inconfortabila, dar in final va fi benefica ambelor parti, fiind un moment de sinceritate si de cunoastere reciproca deplina.