Momentul pensionarii poate fi perceput ca o bine meritata vacanta dupa ani intregi in care ai muncit pentru siguranta vietii tale si a celor dragi. Atunci cand iesi la pensie trebuie sa te bucuri de siguranta financiara totala, iar daca este posibil, trebuie sa iti reduci cheltuielile lunare pe cat de mult posibil, pentru ca, dupa cum bine stim, pensiile reprezinta un mic procent din salariu.

Cele mai costisitoare cheltuieli constante sunt cele de intretinere a locuintei, iar din acest motiv, odata ce iesi la pensie, este indicat sa reduci cat mai mult aceste cheltuieli si sa faci economii.

pensie

O noua casa

Cine spune ca te poti muta intr-o locuinta noua doar atunci cand esti tanar? Atunci cand iesi la pensie, copiii tai sunt deja mari si au propria lor casa, asadar nu mai ai nevoie de o locuinta foarte spatioasa, care necesita cheltuieli mai mari pentru intretinere.

O solutie pentru a diminua costurile intretinerii casei, ar putea fi chiar vanzarea acesteia, pentru a te muta intr-o locuinta mai mica. De exemplu, daca locuiesti intr-un apartament cu 3 camere, costurile lunare de intretinere pot varia intre 200 si chiar 700 de lei in lunile de iarna. In acelasi timp, costurile lunare de intretinere pentru un apartament mai mic sau chiar o garsoniera pot varia intre 90 de lei si 300 de lei in toate anotimpurile.

Costurile cu intretinerea, incalzirea si energia electrica se pot diminua radical daca alegi sa te muti intr-o locuinta mai mica. Banii ramasi din vanzare ii poti economisi pentru o vacanta pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna sau iti poti ajuta copiii sau nepotii sa isi indeplineasca un vis, precum o masina personala sau studiul in strainatate.

Daca alegi sa te muti din vechea locuinta, poti opta pentru o viata departe de oras, intr-o zona rurala sau la marginea orasului, departe de zgomot, aglomeratie, dar si de cheltuielile ridicate ale vietii la oras.

O alternativa este si inchirierea apartamentului si mutarea alaturi de copii. Daca unul dintre copiii tai are un apartament personal si are la randul sau proprii copii, cu siguranta mutarea ta alaturi de familia sa este benefica pentru ambele parti. Poti sa oferi spre inchiriere vechiul tau apartament, ceea ce iti va aduce un venit considerabil lunar si poti locui alaturi de copiii si nepotii tai si poti avea grija de cei mici si de casa.

Atunci cand iesi la pensie trebuie sa constientizezi faptul ca veniturile tale vor fi mult mai mici si este posibil sa nu iti permiti sa accesezi un credit pana la salariu, daca obisnuiai sa faci asta in trecut, asadar trebuie sa traiesti cumpatat si sa iti reduci cheltuielile cat de mult este posibil.