Generatia millenials se diferentiaza din multe puncte de vedere de celelalte generatii. Sunt mai concentrati pe castigurile materiale, vor mai degraba un loc de munca si sa fie independenti financiar si nu isi doresc sa aiba copii foarte devreme. Cu toate astea, exista si foarte multi parinti care fac parte din aceasta generatie si au probleme in a-si mentine bugetul familiei pe linia de plutire.

Sunt multe modalitati prin care parintii din generatia millenials pot reusi sa economiseasca si cateva dintre ele sunt la indemana oricui. Am facut o lista cu 5 dintre cele mai importante sfaturi financiare de urmat pentru parintii ce s-au nascut dupa 1980.

1. Invata sa conventiuiesti

Ai o camera libera in apartament? Inchiriaz-o cuiva. Tinerii din aceasta generatie sunt deschisi la astfel de propuneri si accepta cu lejeritate un chirias. Totusi, mai ales daca sunt implicati copiii, trebuie sa fii atent cand alegi persoana care va locui cu tine. Un colocatar te poate ajuta sa imparti cheltuielile de intretinere si sa economisesti bani.

2. Renunta la obiceiurile costisitosre

Cei din generatia millenials sunt foarte obisnuiti sa primeasca anumite lucruri foarte rapid si contracost. Cafeaua pe care o bei zilnic nu o prepari tu, ci o cumperi, cina nu o pregatesti alaturi de jumatatea ta si mancati mereu in oras. Toate obiceiurile astea scad bugetul familiei si pot duce la neintelegeri la un momentdat.

sfaturi-financiare

3. Nu te mai compara cu ceilalti

O vorba ce caracterizeaza tinerii este: Cumparam lucruri de care nu avem nevoie cu bani pe care nu ii avem sa impresionam oameni pe care nu ii placem. Punem prea mult pret pe lucrurile materiale si ne dorim foarte mult sa fim mai buni decat ceilalti fara sa avem un scop real. E posibil ca prietenii tai care au pozele acelea super pe conturile de socializare sa nu aiba o viata asa de frumoasa pe cum pare. Doar sunt mai creativi si inspirati cand fac fotografii.

4. Spune-le Nu copiilor tai (macar uneori)

Nu esti un parinte rau daca iti limitezi copilul cand simti ca intrece o anumita limita. Ei iti vor cere sa faca foarte multe lucruri, sa ia lectii de dans, chitara, pian, teatru si alte activitati, dar e posibil ca in loc sa exceleze la una dintre ele, sa devina mediocri. Trebuie sa stii cand si cum sa ii inveti pe copii despre bani, sa le explici ca economiile pe care le faci acum ii vor fi de folos in viitor. Asta nu inseamna ca ar trebui sa il opresti din a-si dezvolta creativitatea, doar gaseste lucrul la care se descurca foarte bine si investeste in el.

sfaturi-financiare-2

5. Fa investitii

Chiar daca ai mai primit acest sfat, trebuie sa il iei in serios. Cu cat incepi mai devreme sa faci investitii, cu atat ai mai mult timp sa strangi bani. Daca incepi sa investesti chiar si o suma mica lunar, peste ani banii iti vor fi de ajutor atat tie cat si copiilor tai.

Atunci cand devii parinte, prioritatile tale se schimba. Te gandesti mai putin la tine si mai mult la copiii tai. Tine minte ca fiecare ban pe care il economisesti poate fi investit in viitorul tau si al copiilor tai si te va ajuta sa maresti bugetul familiei.