Odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta, simtim nevoia independentei, care poate consta atat in nevoia independentei financiare, cat si in nevoia de a avea propriu spatiu personal pe care sa il numim “acasa”. Achizitionarea unei locuinte poate fi cea mai semnificativa decizie financiara din viata ta, atat din perspectiva pretului sau, cat si din perspectiva altor cateva aspecte foarte importante atunci cand vorbim despre o casa. In continuare iti vom prezenta 5 lucruri de stiut despre prima ta casa.

Apeleaza la un agent imobiliar

Chiar daca agentul imobiliar va percepe un comision pentru serviciile prestate, acesta te poate ajuta sa gasesti intr-un timp mai scurt locuinta de care ai nevoie, astfel salvand banii pe care i-ai cheltui pentru transport atunci cand vizualizezi singur zeci de locuinte. De asemenea, cu cat iti gasesti mai repede locuinta pe care ti-o doresti, cu atat mai multi bani economisesti din chiria pe care nu va mai trebui sa o platesti si care se va transforma intr-o rata pentru propriul tau imobil.

prima-ta-casa

Nu uita de contract!

Atunci cand achizitionezi o locuinta, trebuie sa semnezi un contract! Cele mai multe contracte pot fi negociate si este recomandat ca timpul de verificare a locuintei sa fie cat mai indelungat, astfel incat sa ai certitudinea ca ceea ce cumperi este intr-o stare buna. In acest sens, este indicat sa ceri sfatul agentului imobiliar si sa fii insotit de un avocat.

Cumpara o locuinta pentru viitor!

Inainte de a lua decizia de a cumpara o locuinta, gandeste-te care sunt planurile tale de viitor, intrucat o casa poate fi cea mai mare investitie a vietii tale. Gandeste-te daca iti doresti sa iti schimbi domeniul de activitate, daca doresti sa te casatoresti, sa ai copii, daca vrei sa calatoresti si asa mai departe. Achizitioneaza locuinta numai daca aceasta se potriveste cu viziunea ta pentru viitorul apropiat si indepartat.

Priveste dincolo de aparente!

Nu cumpara o locuinta numai pentru ca peretii sunt zugraviti frumos! Adesea, modificarile de structura sau arhitectura pot fi de zeci de ori mai costisitoare decat o simpla renovare sau improspatare a culorii.

Cumpara o casa pe care ti-o permiti!

Atunci cand vrei sa achizitionezi o locuinta, nu uita ca vei plati ratele acesteia cativa ani buni de acum inainte. Asadar, orienteaza-te catre o locuinta ale carei rate lunare sa le poti acoperi cu un venit minim, astfel incat sa prevezi orice risc care poate aparea in plan financiar. Daca ai ramane fara serviciu, ai putea plati rata luna urmatoare? In plus, in afara de ratele lunare pentru casa, va trebui sa ai in vedere si celelalte taxe si facturi de intretinere. Asadar, incearca sa achizitionezi o locuinta ale carei rate sa te coste mai putin de un sfert din veniturile tale, astfel incat sa faci fata cu brio in orice situatie.