Sa iti administrezi corect finantele personale este una dintre cele mai mari provocari cu care te intalnesti zi de zi. Pentru a reusi sa iti administrezi corect banii poti sa urmezi cativa pasi simpli si sa apelezi la metodele pe care le vom enumera mai jos.

Fii sigur de potentialul financiar pe care il ai

Inainte de a-ti face planuri cu banii pe care ii ai, trebuie sa te gandesti care este de fapt potentialul tau financiar. Ce economii vrei sa faci, care sunt veniturile tale lunare si cheltuielile cu care te confrunti cel mai frecvent.

finantele-personale

Invata sa folosesti un buget personal

Ce este un buget personal? Pe scurt, este un instrument care te va ajuta sa fii mai organizat, stiind clar care sunt veniturile si cheltuielile tale luna de luna. Astfel vei reusi sa fii cumpatat si sa nu cheltui mai mult decat iti permiti. Un buget personal iti va fi de folos pentru a-ti gestiona cat mai bine finantele personale, dar si pentru a reusi sa economisesti. Acestea sunt principalele motive pentru care trebuie sa iti creezi un buget personal.

Economiseste

Dupa ce ti-ai creat un buget personal trebuie sa inveti cum sa iti prioritizezi distribuirea banilor in diferite scopuri. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa economisesti. Dupa ce ai pus de-o parte o suma de bani poti sa continui cu celelalte necesitati pe care le ai. Daca ti se pare tentant sa cheltui banii economisiti pe lucruri de care nu ai neaparata nevoie, fa-ti un cont bancar separat, de economii, de unde sa nu poti retrage bani oricand iti doresti, iar in plus vei primi si o dobanda care se va adauga la suma pe care o depui. Asa iti vei stapani instinctul de a cheltui excesiv.

finantele-personale

Foloseste tehnici care sa te ajute sa iti administrezi corect banii

Una dintre cele mai cunoscute tehnici de economisire este EARN-SAVE-SPEND si practic se refera la modul in care ar trebui sa iti administrezi banii dupa ce i-ai primit. Cei trei pasi sunt simplu de urmat: primesti bani – economisesti- cheltui. Nu te grabi sa cheltui, iar abia dupa asta, daca iti vor mai ramane bani, sa economisesti. Cel mai probabil nu vei ajunge sa economisesti sume foarte mari, pentru ca de fiecare data o sa risipesti banii in loc sa ii pastrezi pentru momente cand ai nevoie de ei.
Acestea sunt doar cateva din modurile in care iti poti administra corect finantele personale. Tu la ce tehnici apelezi?