Banii sunt un aspect important in viata noastra, intrucat reprezinta modul in care ne procuram hrana, ne asiguram locuinta si cele necesare vietii, asiguram educatia copiilor nostri, viitorul, iar lista poate continua la nesfarsit. Din pacate, societatea ne-a invatat sa ne dezvoltam anumite obiceiuri care pot dauna vietii noastre, inclusiv aspectului financiar.

Aceste obiceiuri nu iti vor distruge bugetul pe loc, dar pe termen lung, pot ingreuna atingerea anumitor obiective care necesita bani pentru realizare. In continuare iti vom prezenta 3 obiceiuri care te pot sabota financiar si pe care, constientizate la timp, le poti diminua sau opri pentru totdeauna.

Fumatul

Dupa cum stim, fumatul este un obicei care nu dauneaza numai din punct de vedere financiar, ci poate provoca daune uriase la nivelul sanatatii noastre si a celor din jur, provocand chiar moartea.

Daca am presupune ca acest obicei nu ar afecta sanatatea, ci numai portofelul nostru, cati bani ai cheltui pentru tigari intr-o luna calendaristica? In medie, un pachet de tigari costa aproximativ 15 lei. Daca fumezi un pachet de tigari pe zi, acest obicei te va costa la sfarsitul unei luni aproximativ 450 de lei. Daca inmultim suma rezultata cu numarul lunilor dintr-un an, obtinem calculul:

450 lei x 12 luni = 5400 lei pe an

Pe termen lung, aceasta suma poate insemna mai mult decat pare la prima vedere. De exemplu, achizitia unui automobil nou, in rate, poate costa aproximativ 500 de lei pe luna. Asadar, daca ai renunta la fumat, pe parcursul a 5 ani, ai putea sa iti platesti rata sau sa economisesti bani pentru un autoturism nou.

5400 lei pe an x 5 ani = 27000 lei

27000 lei : 4.5 euro = 6000 euro -> valoarea unui automobil nou

Fumatul te poate afecta din punct de vedere financiar si atunci cand ne referim la asigurarea de viata, obligatorie conform noilor legi in vigoare. Asigurarea de viata a unui fumator poate fi pana la de trei ori mai scumpa decat cea a unui om care nu obisnuieste sa faca acest lucru.

sabotaj-financiar

Masa in oras

Orasul este impanzit de restaurante, fast-food-uri, covrigarii, patiserii si multe alte locuri cu mancare delicioasa, pe care nu le poti trece neobservate, in primul rand, datorita mirosului imbietor din jurul lor. Trecand zilnic pe langa astfel de locuri, este foarte greu sa spui “nu” tentatiei de a cumpara cel putin un covrig, in special daca esti o persoana “pofticioasa” sau un gurmand declarat. Acest lucru nu iti va afecta bugetul la prima vedere, insa, in urma unui calcul sumar, poti vedea ca poate fi cu adevarat catastrofal pentru bugetul tau.

In cazul doi, daca nu obisnuiesti sa mergi la serviciu cu “pachetel” de acasa, costurile hranei tale pentru pranz, pe parcursul unei luni intregi, pot sa iti micsoreze salariul pe jumatate. De asemenea, dupa pauza de masa cu colegii, parca ar merge si o cafea buna de la cafeneaua de vis-a-vis de birou, corect?

Toate aceste mici placeri alimentare, te pot costa pe parcursul unei singure zile, mai mult de 30 de lei. Asadar, daca am pune la socoteala si cina romantica din weekend sau pizza comandata sambata seara, la petrecerea cu cei mai buni prieteni, mai mult de 80% din veniturile tale lunare s-ar indrepta catre achizitia de hrana.

Pregateste-ti cu o seara inainte pranzul pentru a doua zi la birou, pentru ca in acest fel poti salva pe termen lung sume considerabile, in plus, mancarea pregatita de tine va fi cu siguranta mult mai sanatoasa decat orice ai putea consuma in oras. De asemenea, occidentalii obisnuiesc sa aiba mereu la ei un termos cu ceai sau cafea, pregatite de acasa, obicei care poate sa salveze cel putin 10 lei pe zi si pe care il poti imbratisa cu incredere.

Cumparaturile inutile

Exista persoane care au obiceiul de a cumpara diverse lucruri sau obiecte, care nu le sunt neaparat necesare, numai din placerea de a fi consumatori. Acest obicei poate avea mai multe cauze, precum dorinta de agonisire a cat mai multor bunuri si obiecte, nevoia de importanta, nevoia de satisfactie in urma unei saptamani pline la serviciu, iar lista cauzelor psihologice poate continua. Adesea unii oameni cumpara orice, chiar si numai o bricheta, doar din dorinta de a cumpara ceva in ziua respectiva. Acest obicei este foarte daunator atat din punct de vedere psihologic, cat si din punct de vedere financiar si poate avea repercursiuni grave pe termen lung. Atunci cand vrei sa cumperi ceva, gandeste-te cat de necesar iti este acel lucru, pentru cat timp il vei folosi si ce plus de valoare iti va aduce in viata. Daca eziti sa raspunzi la aceste intrebari sau raspunsul nu este unul pozitiv, este mai bine ca acele produse sa ramana pe raft.

sabotaj financiar

Care sunt obiceiurile care iti afecteaza cel mai mult viata din punct de vedere financiar?