Un amanet este o intreprindere care iti poate oferi rapid o suma de bani sub forma de imprumut, in conformitate cu valoarea unui obiect pe care trebuie sa il oferi garantie. La inceput, acest sistem denumit “amanet” functiona cu garantii insemnand obiecte din metal pretios, bijuterii sau vase din argint de exemplu. In prezent, persoanele care doresc sa apeleze la astfel de imprumuturi, pot garanta si cu alte obiecte, precum ceasuri sau chiar electrocasnice.

In cazul in care te gandesti sa apelezi la o astfel de solutie, iti prezentam trei motive care ar putea sa te faca sa te razgandesti:

amanet

  1. In majoritatea intreprinderilor de tip amanet, evaluarea obiectului cu care vei garanta se va face superficial, in defavoarea ta

EX:

Inel aur 18k, 1 gram = 143.9003 lei (valoare curs valutar bnr/23.11.2015) – Pret real

Inel aur 18k, 1 gram = 107 lei (valoare la un anumit lant de amanete din Bucuresti) – Pret de amanet

Din exemplul de mai sus intelegem ca obiectul pe care l-ai oferit garantie este subevaluat de catre casa de amanet, astfel incat, creditul pe care il vei primi este de 107 lei, in loc de 143 lei, valoarea sa reala.

Acest lucru este legal, transparent si poate fi verificat atat pe teren, cat si online, iar diferenta dintre cele doua preturi reprezinta profitul casei de amanet in cazul in care posesorul garantiei nu returneaza banii imprumutati in termenul contractului.

  1. Casa de amanet va face tot posibilul ca tu sa pierzi garantia, adica nu va face nimic

In general, majoritatea oamenilor care aleg sa obtina bani prin intermediul caselor de amanet, intentioneaza cu buna stiinta sa vanda obiectele de valoare oferite garantie. Aceste persoane se multumesc cu faptul ca isi pot vinde obiectele de valoare in mod legal si foarte rapid, la un pret aproape avantajos. Astfel, oamenii care practica vanzarea prin amanet uita cu desavarsire de termenul contractual de 30 de zile in care isi pot recupera bunurile.

In aceasta situatie cele mai multe case de amanet vor uita, la randul lor, de tine, cel care ai uitat sa iti ridici garantia in termenul contractual. Spre deosebire de banci care trimit uneori atentionari prin posta sau prin sms, casa de amanet nu te va atentiona atunci cand esti pe cale sa depasesti perioada de rambursare a imprumutului. Beneficiul casei de amanet de pe urma ta este de minim 143.9lei – 107lei inmultit cu greutatea obiectului tau din aur, de exemplu.

  1. Daca ajungi sa pierzi inelul de familie primit de la bunica ta, s-ar putea sa il vezi pe degetul unei alte doamne in metrou

In cazul in care pierzi garantia oferita pentru imprumut, obiectul de valoare cu care ai „girat”, va fi scos la vanzare, la un pret mult mai mare decat cel oferit tie. Este posibil ca o persoana care doreste sa schimbe valuta in lei sa vada in vitrina inelul pe care tu l-ai pierdut si sa ii placa atat de mult incat sa il cumpere. Tocmai inelul pretios pe care l-ati pastrat in familie de atatia ani sau cel pe care ti l-a oferit sotul tau cu ani in urma. Ar fi dureros atat pentru el sa afle ca nu il mai ai, cat si pentru tine sa il vezi pe mana unei alte femei.

Asadar, daca aveti nevoie urgenta de bani, va sfatuim sa va ganditi de zece ori inainte de a apela la o casa de amanet, iar daca o veti face, aveti grija la termenul de rambursare a imprumutului!